Rekordot döntött az Ausztriában dolgozó magyarok száma

2018. július 24., 20:30

Szerző:

Történelmi csúcsot ért el az Ausztriában dolgozó magyarok száma júniusban – írja a Privátbankár, amely hozzáteszi, hogy a kint dolgozók nagy része valószínűleg szezonális munkaerő, vagy ingázó. A portál azt írja:

júniusban 94 534 fővel az eddigi legmagasabb szintre ért az Ausztriában dolgozó magyarok száma, az eddigi csúcs ugyanis idén márciusban volt, 91 715 fővel.

Az előző években általában új és új rekord született a nyár utolsó hónapjában is, így lehet, hogy az idén is folytatódik még a növekedés.

Tavaly júniushoz képest idén 6700-zal többen mentek ki dolgozni.

Ausztriában egy hónap alatt egyébként mintegy 30 ezer új munkahely keletkezett, ebből 17 ezret külföldiek töltöttek be, a többit osztrák állampolgárok. Egy év alatt pedig 83 ezer új munkahelyből majdnem 54 ezer lett külföldieké. A magyarok Ausztriában 12 százalékát teszik ki az összes külföldi munkavállalónak, de csak 2,5 százalékát az összes ausztriai alkalmazottnak.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.