Reagált a külügy: ezért utazott Észak-Koreába magyar kormánydelegáció

Phenjanba látogatott hétfőn a magyar külügyminisztérium több képviselője Jakab Péter főosztályvezetővel. A meglepő hírt a világ utolsó sztálinista diktatúrájából az észak-koreai állami hírügynökség közölte, nem sokkal a vezető hírük alatt, amely szerint Kim Dzsongun megtekint egy nőifutball-mérkőzést.

2014. április 9., 05:40

A Külügyminisztérium órákkal az első hír után közölte: az Észak-Koreába is akkreditált szöuli nagykövet megbízólevél-átadásához kapcsolódóan külügyi konzultációra került sor Phenjanban, amelynek keretében a felek áttekintették a két ország kapcsolatait.

„A most sorra került külügyi konzultáció nem befolyásolja Magyarország elkötelezettségét a nemzetközi közösség, az ENSZ és az Európai Unió által elfogadott határozatok és szankciók maradéktalan betartásában. Épp ellenkezőleg, a találkozó illeszkedik az Európai Unió – az Európai Külügyi Szolgálat és a tagállamok szintjén kifejtett – diplomáciai aktivitásához és a diplomáciai csatornák nyitva tartásához, amely a Korea-közi megbékélési folyamat előmozdítására, az észak-koreai nukleáris kérdés rendezésére, valamint a KNDK nemzetközi együttműködési folyamatokba való bevonására és reformok ösztönzésére irányul, ezáltal Magyarország is aktívan hozzájárulhat az EU Korea-politikájának alakításához” – írta a minisztérium a VG.hu beszámolója szerint.

Több európai uniós tagországgal (Németország, Egyesült Királyság, Svédország, Lengyelország, Csehország, Bulgária és Románia) ellentétben Magyarország nem tart fenn rezidens külképviseletet a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban, ezért hazánk számára a fenti diplomáciai célok elérésére és tájékozódásra külügyi konzultáció keretében nyílik lehetőség – részletezik.

Megkérdeztük a Külügyminisztériumot arról is, hogy egyeztettek-e akár a kormányon belül mással, akár a külföldi partnerek közül valakivel, mielőtt egy, a nemzetközi politikában szinte teljesen elszigetelt diktatúrába szerveztek hivatalos látogatást. A minisztérium írásban ígért választ, természetesen azonnal közöljük ezt is, amint elküldik, eddig csak a kormány honlapjára is feltett sajtóközleményüket küldték el – fűzte hozzá a Világgazdaság.hu.

A kormány üdvözli, hogy az üzemanyag-kereskedők megértették és elfogadták a kormány szándékait, és önkéntesen csökkentették az áraikat - mondta a Facebook-oldalára feltöltött videóban Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kedden.