Rárontottak az Orbán-hívek, pedig csak Orbánt idézte

Megviccelte Orbán Viktor híveit Ágoston László operaénekes. A Facebookon a miniszterelnök követőinek tett közzé egy, az iszlámról szóló idézetet. Rengeteg gyűlölködő kommentet kapott. Nem sokkal ezután felfedte, hogy az idézet valójában Orbán Viktortól származik, aki tavaly arab üzletemberek előtt arról beszélt: a magyaroknak tisztelettel kell fogadniuk az iszlám világból érkezőket. Ágoston László azt mondja, akciójával fel akarta nyitni az emberek szemét.

2016. augusztus 17., 08:38

„Magyarországnak annak a helynek kell lennie, ahol mindenkit tisztelettel fogadnak, az iszlám világból érkezetteket is tisztelettel fogadják, és az iszlámot a muszlimok, arabok civilizációs gyökereit is rendkívül nagyra értékelik.”

Az idézetet Ágoston László operaénekes tette fel Facebook-oldalára. A közösségi lap lehetőségeivel élve a bejegyzést meg is hirdette, méghozzá azok között, akik Orbán Viktor miniszterelnök követői a Facebookon.

„Ki ez a beteg elme?”, „Te nem vagy százas!”, „A hülyeségnek tényleg nincs határa” – ezek az enyhébbek azok között a kommentek között, amelyeket a bejegyzés kapott.

Nem sokkal ezután fedte fel Ágoston László, hogy az idézet nem is tőle származik, hanem a miniszterelnöktől. Íme:

„Itt mindenkit tisztelettel fogadnak. Az iszlám világból érkezetteket is tisztelettel fogadják. Az iszlámot, az önök civilizációs gyökereit itt rendkívül nagyra értékelik. Mi úgy tekintünk arra, mint egy nagy lelki és szellemi építményre.”

Orbán Viktor még 2015-ben egy arab bankároknak rendezett fórumon mondta mindezt. Sőt tovább is ment:

„Ezért számunkra az iszlám világból jött emberek nem fenyegetést jelentenek, hanem egy magas civilizáció képviselőiként üdvözöljük őket, és nem szégyellünk időnként tanulni is tőlük.”

És ezek után megjelentek a kormány tájékoztató plakátjai, amelyek a főként iszlám vallású menekültekről szólnak.

Ágoston László az RTL híradójának azt mondta: ellentmondás van ezek között és a miniszterelnök által korábban elmondottak között. „Kíváncsi voltam, hogy mit fognak szólni azok az emberek, akik a mostani közhangulatnak megfelelően vélekednek például a muszlimokkal kapcsolatban akkor, ha kiderül számukra, hogy Orbán pontosan az ellenkezőjét mondta egy 2015-ös konferencián.”

Miután kiderült, hogy az Orbán-hívek által gyalázott szöveg épp Orbán Viktortól származik, megbénult Ágoston László honlapja. Szerinte elképzelhető, hogy szándékos hackertámadás miatt. A gyűlölködő kommentek viszont megmaradtak Facebook-oldalán.

Ágoston László az RTL híradójának azt mondta: a cél nem az volt, hogy gyűlöletet keltsen, hanem az, hogy politikai oldaltól függetlenül felnyissa az emberek szemét és gondolkodásra késztesse őket.

Az RTL híradója kereste Orbán Viktort is az ügyben. A miniszterelnök sajtóstábjának vezetője, Havasi Bertalan államtitkár írásban azt közölte: „Orbán Viktor szavai egyértelműek, világosak és semmiféle magyarázatra nem szorulnak.”