Rabokkal építtetne börtönöket Pintér Sándor

2018. szeptember 14. 11:05 - szerző: 168 Óra

Az új börtönöket a rabok fogják megépíteni Magyarországon – derül ki a kormányportálra feltett Belügyminisztériumi rendeletmódosítási tervezetből, amit Pintér Sándor belügyminiszter jegyez – írja a napi.hu.

A fogvatartottak kötelező foglalkoztatásáról szóló jogszabály tervezet hosszasan sorolja, hogy milyen új munkákat kell majd a raboknak végezniük. Először is a raboknak kell az építési területet előkészíteni, ez gépi és kézi földmunkákat jelent. Majd a komplett börtönöket nekik kell megépíteniük, ez felújítást, illetve teljesen új épület kivitelezését is jelenti.

Ha ezzel végeztek a rabok, akkor a belügyminisztériumi elgondolások szerint következhet a vakolás, a padló- és falburkolás és a tapétázás. Az üvegezés, az ácsolás, a betonozás, valamint a festés és mázolás is az elítéltek feladata lesz. Némileg meglepő módon még

ipari alpinista rabokra is szükség lesz,

hiszen az építményfelújítási munkákhoz ilyen szaktudás is kell. Ha ennyi még nem lenne elég, akkor még egyéb zsaluzási, vízszigetelési és kőművesmunkák közül is választhatnak majd a rabok. Az indoklás nagyjából kimerül abban, hogy túlzsúfoltak a magyar börtönök, ezért új börtönöket kell építeni, ezért pedig szükséges a tevékenységi körök bővítése.

Jelenleg a 29 hazai börtönben mintegy 18 ezer embert tartanak fogva – írja a lap.

A rabok a könnyűipari termelésből is kiveszik a részüket, Balassagyarmaton például ők varrják a vasutasok és a NAV-osok szolgálati cipőit.