Rabbik százai érkeznek Budapestre

A Magyarországon újjáéledt antiszemitizmus elleni tiltakozás és harc részeként az Európai Rabbinikus Központ (European Rabbinical Center) úgy döntött, hogy kétévenként tartott közgyűlését Budapesten rendezi meg márciusban. A konferencia, amelyet a magyar kormánnyal együttműködve szerveznek meg, március 24–25-én lesz, és Európa minden részéből rabbik százai vesznek részt rajta, David Lau és Jichák Joszef izraeli főrabbik, valamint a magyar kormány több tagja mellett.

2014. február 5., 08:34

„Nem könnyű Magyarországon zsidónak lenni 2014-ben. Az elmúlt néhány évben az országban jelentősen megnőtt az antiszemita incidensek száma. Rutinná lettek a súlyos gyújtogatások, erőszakos támadások és vérvádak. A konferencia célja, hogy támogatást nyújtsunk a zsidó közösségnek” – mondta Meta Menachem Margolin rabbi, az Európai Rabbinikus Központ és az Európai Zsidó Szövetség (EJA) vezetője.

Magyarországon mintegy 80 ezer zsidó él.

A szélsőjobboldali és antiszemita Jobbik nevű párt az utóbbi időben nagy lendületet vett az utcákon és a parlamentben is, ahol több fasiszta törvényt indítványozott, és verbálisan sértegetett több kisebbséget, köztük a romákat és a zsidókat.

A helyi zsidó közösséggel szembeni kihívásként ez a párt a hétvégén bejelentette, hogy politikai gyűlést tart Esztergom városában egy olyan épületben, amely valaha zsinagóga volt.

A márciusi konferencia részeként a magyar kormány saját megemlékezéseivel párhuzamosan emlékünnepséget tart abból az alkalomból, hogy 70 éve történt a magyar holokauszt, amelyben több százezer zsidót gyilkoltak meg, írja a

Galamusaz EJP-re (Európai Zsidó Sajtóügynökség) hivatkozva.