Intézkedés közben meghalt egy 34 éves rab a sátoraljaújhelyi börtönben, a hatóság emberölés miatt nyomoz

2020. augusztus 7., 11:02

Szerző:

Intézkedés közben, július 23-án meghalt egy 34 éves rab a sátoraljaújhelyi börtönben.

A BV közleménye szerint „a fogvatartott dühöngő magatartást tanúsított és támadólag lépett fel, amellyel a felügyelet felszólítására sem hagyott fel, ezért vele szemben szükségessé vált a kényszerítő eszköz alkalmazása”. Az intézkedés közben azonban rosszul lett, majd eszméletét vesztette. A börtön egészségügyi személyzete azonnal megkezdte újraélesztését, amit kiérkező mentők folytattak,

de az életét már nem tudták megmenteni.

– írja a 444.

– A 8 éve börtönben ülő férfinak már csak egy évet kellett volna lehúznia – mondta a Blikknek az elhunyt családja.

A család szerint a rokonuk a börtönőrök bántalmazásába halt bele.

– Imrének soha nem volt semmi egészségi baja, életerős 130 kilós ember volt. Néha talán a gerincét fájlalta, de semmi több. Erre most azt akarják elhitetni velünk, hogy pont akkor lett rosszul, amikor négy őr próbálta megbilincselni. Elnézést, de ezt nem hiszem el, teljesen életszerűtlen – nyilatkozta a lapnak a férfi testvére.

Az ügyben a  Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt rendelt el nyomozást. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága belső vizsgálatot indított.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.