Puzsér Róbert: A Fidesz és a NER csak az ellenzékével együtt bukhat meg

2019. október 5., 21:06

Szerző:

A Sétáló Budapest képviselői az elmúlt 30 év alternatíváját kínálják, mert a Fidesz és a Nemzeti Együttműködés Rendszere csak ellenzékével együtt bukhat meg - jelentette ki Puzsér Róbert szombaton Budapesten.

A független főpolgármester-jelölt a Sétáló Budapest Lánchídon megtartott demonstrációján úgy fogalmazott: nem férnek össze a politikai elittel. Sem azokkal, akik most fosztják ki az országot, sem azokkal, akik 2002 és 2010 közötti kormányzásukkal kétharmados Orbán-korszakot okoztak. Ugyanakkor meg kívánják győzni a budapestieket, hogy dugók nélkül is van élet, sőt ott kezdődik - hangsúlyozta. A sétálózóna megteremtése jobb levegőt, kinyíló közösségi tereket, gyorsabb tömegközlekedést és közszolgáltatásokat jelent. Az autózást nem felszámolni akarják, hanem rászorítani az autós társadalmat egy józan kompromisszumra.

Önkormányzat 2019 - A Sétáló Lánchidat! Sétálóövezetet Önkormányzat 2019 - A Sétáló Lánchidat! Sétálóövezetet
Fotó: Balogh Zoltán

Az átalakítás vesztese az agglomerációból és a budai zöldövezetből kocsival ingázó elit lesz, valamint azok, akik azt hiszik, hogy a belvárosi parkolás emberi jog. Ám ők is egy emberre szabott városi környezetet kapnak.

Puzsér Róbert szerint ez egyrészt olyan baloldali fordulat, ahol az alsó 90 százalék szükségleteihez és nem a felső 10 százalék igényeihez szabják a környezetet. Másrészt egy konzervatív fordulat is, amelynek nyomán visszakapja eredeti szellemét a dualizmusban épült Budapest és egy liberális fordulat is, mert az autósok nem az idejükkel, hanem a pénzükkel fizetnek az autózásért. Az elmúlt 30 év elitje pedig vagy enged vagy eltakarodik – fogalmazott a független főpolgármester-jelölt.

A demonstráción Várnai László, a Civil Zugló Egyesület zuglói polgármester-jelöltje azt mondta, hogy a városrész már nem is a magyar politika állatorvosi lova, hanem "állatorvosi bálnája". A tehetetlenség és a korrupció felülírja a kerületi és a fővárosi érdekeket. Karácsony Gergely pedig eladta a lelkét a szocialistáknak, akik rendszerszintűvé tették a korrupciót Zuglóban - mondta a politikus.

Bodrog Zoltán, a Sétáló Budapest program kidolgozásának főkoordinátora a demonstráción arról szólt, hogy a program szakpolitikák számon kérhető elemeiből épül fel. Nem fogalmaz meg irreális célokat, hanem úgy alakították ki, hogy finanszírozható legyen a város aktuális költségvetéséből.

A demonstráció helyszínét a jelképesnek szánták a szervezők. Mint Puzsér Róbert fogalmazott: arra akarják felhívni a figyelmet, hogy a Lánchíd egy ékszer, nem pedig autósztráda.