Pompás üzletet csinált az állam: 17 milliárdért megvette a Hungexpót, mégis bérleti díjat fizet

2018. február 6., 08:19

Szerző:

Birtokon belül lett bérlő a magyar állam a Hungexpón. A vásárváros pavilonjainak használatáért ugyanis a katolikus világkongresszus, majd a vadászati világkiállítás idején is fizetni kell – írja a Hír TV. Az épületeket egy francia cég hasznosítja, amelynek 2035-ig szól a szerződése a Hungexpo előző, szintén francia tulajdonosának jóvoltából.

A Hungexpót üzemeltető céget a 2000-es évek második felében privatizálták a franciáknak, de az Orbán-kormány visszavásárolta a társaságot több mint 17 milliárd forintért. Csakhogy a pavilonokat 2035-ig bérbe adták egy francia tulajdonú cégnek, amelynek az állam kénytelen fizetni, ha a 2020-as katolikus világkongresszushoz és az egy évvel későbbi vadászati világkiállításhoz használni szeretné a vásárközpontot. Márpedig szeretné, a világkiállítás támogatásáról a kormány tavaly külön határozatot hozott – nem is egyet.

Amúgy négymilliárd forintból, két villamosvonal meghosszabbításával javítanák a Hungexpo megközelítését. Ezen kívül két újabb csarnokot is építenének a területre, a költségeket a francia bérlő és a magyar állam közösen állja majd.