Polt Péter inkább nem megy el a brüsszeli meghallgatásra, amelyen a gyanús ügyekről kellene beszélnie

2019. február 19. 18:02 - szerző: Ágoston Zoltán

Kedden Jávor Benedek párbeszédes EP-képviselő Facebook-posztja derült ki, hogy az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottsága március 4-re meghívta Polt Péter legfőbb ügyészt, adjon magyarázatot, hogy Magyarországon miért nem vizsgálják az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által feltárt visszaéléseket. Bár Jávor Benedek írása azt sugallja, hogy Polt Péternek meg kell jelennie a testület előtt, a legfőbb ügyész ezt vitatja, kedd délutáni elutasító levelében legalábbis azt állítja, hogy ez hamis látszat, neki nincs megjelenési kötelezettség. Megjegyzi azt is, hogy a párbeszédes EP-képviselő Facebook-posztja „politikai dimenzióba” helyezi az ügyet, amelyet az EP-választási kampányhoz lehet kötni,

ő azonban a magyar alkotmány értelmében nem fejthet ki politikai tevékenységet.

Az Európai Parlamentben a zöldpárti frakció kezdeményezte, hogy Polt Pétert hívják meg a költségvetési ellenőrző bizottság ülésére. Ez az ötlet azután vetődött fel, hogy az Orbán-kormány nem adta le az Elios-ügy számláit az Európai Bizottságnak. Az Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István körül gyűrűző visszaélési botrányban az OLAF azt állapította meg, hogy a 2015-ig Tiborcz István réztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. körül szervezett csalási mechanizmust építettek ki a cég sorozatos közvilágítási pályázati győzelmei érdekében. Emiatt az OLAF azt javasolta, hogy az Európai Bizottság a teljes EU-s támogatást, átszámítva összesen 13,5-13,9 milliárd forintot kérje vissza Magyarországtól. Az, hogy az Orbán-kormány nem adta le a számlát, azt jelenti, hogy az Elios okozta kárt a magyar adófizetők állják. Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint Tiborcz István két- és négymilliárd forint körüli összeghez juthatott hozzá illegálisan a cég pályázati sikerszériája révén.

Bíróságok napja - Ünnepség az Országos Bírósági Hivatal
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ingeborg Grässle, költségvetési ellenőrző bizottság vezetője  – annak a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) a politikusa, amely a Fideszhez hasonlóan az Európai Néppárthoz tartozik –, nemrég egy Magyarországról szóló vitán azt mondta, Magyarországon nem megfelelően költik el az EU pénzét. Problematikus a csalás, a korrupció, a közbeszerzési rendszer és az a tény is, hogy a magyar igazságszolgáltatás nem akar fellépni az ilyesfajta bűnözés ellen, valószínűleg azért, mert vannak emberek, akik a bűnözőket védik.