Polt Péter: 151 ügyben folyik nyomozás a parlamenti választásokkal kapcsolatban

2019. február 27., 12:16

Szerző:

151 ügyben zajlik nyomozás a 2018. április 8-i  országgyűlési választásokon történt csalásokkal kapcsolatban. eddig 4 ügyben született bírói döntés – írja az Index arra a válaszra hivatkozva, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész adott a DK-s Oláh Lajos kérdéseire.

Tavaly ugyanis rengeteg feljelentés született, ezek nagy részét még mindig vizsgálják a hatóságok. A parlamenti választásokkal összefüggésben 249 nyomozást rendeltek el, ebből 151 még folyamatban van.

Oláh Lajos maga is több feljelentést tett választási csalás gyanúja miatt. A legemlékezetesebb az volt, amikor összevetették a Fidesz és a Lévai Katalin-féle Lendülettel párt jelöltjének ajánlásait, és legalább 341 esetben megegyeztek az ajánlások, csak más volt az aláírás. Előtte ugyanilyen egyezéseket találtak Zuglóban. 

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Oláh Lajos ezért arról kérdezte Polt Pétert, hogy hány olyan büntetőügyben nyomoz jelenleg a hatóság, mely összefüggésbe hozható a 2018. évi országgyűlési választásokkal. 

A legfőbb ügyész válasza szerint a 151 folyamatban lévő ügyből

  • 72 ügy felderítési szakban,
  • 79 ügy pedig 187 gyanúsítottal szemben vizsgálati szakban van.
  • Ezeket az ügyeket jellemzően választás rendje elleni bűncselekmények (73 ügy), hamis magánokirat felhasználása (54 ügy), illetve költségvetési csalás (20 ügy) gyanúja miatt indította a hatóság.

50 ügyben 19 személlyel szemben az eljárást megszüntették, de ezekről nem árult el részleteket a legfőbb ügyész. 42 ügyben az eljárást felfüggesztették, mert az elkövető kilétét nem sikerült megállapítani. 6 ügyben 9 személlyel szemben az ügyészség vádat emelt hamis magánokirat felhasználása, garázdaság, választás rendje elleni bűncselekmény miatt, illetve egy ügyben testi sértés volt. 

Két ügy van már a bíróság előtt, 4 ügyben született bírói döntés. A bíróság két személlyel szemben felfüggesztett szabadságvesztést, másik 2 személlyel szemben közérdekű munkát szabott ki, 2 embert közérdekű munkára büntetett, 2 embert próbára bocsátott, 1 személy kapott pénzbüntetést. Azt nem részletezte Polt Péter, hogy ki mit követett el, és az ország mely részén.

Az eljárások többsége a jelöltállítási szakaszhoz köthető. A legfőbb ügyész példaként elmondta, hogy az elkövetők hamis adatokkal és aláírásokkal nyújtottak be ajánlóíveket, vagy a választók tudta nélkül átmásolták az adatokat más pártok ajánlóíveire. Polt a kamupártokra is kitért. Megemlítette, hogy volt olyan párt, amely fiktív jelöltséggel jutott jogosulatlanul támogatáshoz, és volt olyan is, amikor a jelölt a megszerzett költségvetési támogatást felvette, azzal azonban nem számolt el.

Azt már lehet tudni, hogy 13 kamupárt 2,7 milliárdot forintot tett zsebre. Polt Péter válaszából kiderül, hogy ezzel a hatóságok is tisztában vannak.

A választással kapcsolatban felmerült csalásokról mi is több cikkben foglalkoztunk, például itt, és itt, és itt.