Plakátokkal ijesztgetik a sztrájkolókat a Hankook-gyárban

2019. március 11., 12:50

Szerző:

Továbbra sem sikerült megállapodnia a Hankook Dunaújváros melletti üzemének a VDSZ-el a béremelésekről, ezért a szakszervezet újabb sztrájkot hirdetett. Az üzem vezetése azzal próbálkozik, hogy a sztrájkot káros dologként tünteti fel, ami veszélyezteti az éves tervet, a nem sztrájkolóknak pedig jutalmat ígér – írja az Index.

A Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke, Székely Tamás vasárnap bejelentette, hogy a vállalatnál a február közepén kezdődött bértárgyalások a munkáltató hozzáállása miatt eredménytelenek voltak, emiatt a szakszervezet munkaügyi konfliktust jelentett be március 4-én. Székely kijelentette, hogy a szakszervezet hétfőtől bármikor határozatlan idejű munkabeszüntetést hirdethet.

Az ügyvezető igazgató vasárnap egy hirdetményben azt írta, hogy az utóbbi hetek történései nem túl biztatóak, a sztrájk fenyegeti az éves terv teljesítését. Ha továbbra is így folytatják, akkor minden alapot elveszítenek a bér- és juttatási rendszer további fejlesztésére.

Hwang Seong Hak azt is megjegyezte, hogy gyártás nélkül nincs jövőjük, és arra kérte a munkavállalókat, hogy ne veszélyeztessék a gyár jövőjét elhamarkodott döntésekkel és sztrájkkal.

A Magatartási szabályok a sztrájk alatt című plakáton felhívták a figyelmet arra, hogy a sztrájkból bárki bármikor kiléphet, és a sztrájkolók munkaidejét nyilvántartásba veszik, tehát csökken emiatt a bérük.

Egy harmadik hirdetményen pedig azt írta a vezetés, hogy a nem sztrájkoló, lojális alkalmazottak komoly jutalomban részesülnek a bértárgyalásokat pedig felfüggesztik a sztrájk idejére.