Pintér bármikor megtilthatná a kormányellenes tüntetéseket is

A Társaság a Szabadságjogokért birtokába került egy, a belügy által készített jogszabály-tervezet, amely a terrorizmus elleni fellépéssel összefüggő egyes törvények módosításáról címet viseli. A szöveg számos, alapvető jogot korlátozó rendelkezést tartalmaz, amelyek többsége nem felel meg az alapjog-korlátozás követelményeinek a TASZ szerint.

2016. április 6., 19:51

A TASZ véleménye szerint a tervezett módosítások jelentős része a magánszférához, a magán- és családi élet tiszteletben tartásához való jog és az ezzel szoros összefüggésben álló információs önrendelkezési jog korlátozását valósítja meg, amelyeket az Alaptörvény biztosítja.

Alkotmányos demokráciákban is elfogadott a magánszférához való jog korlátozása olyan legitim célok érdekében, mint a nemzet- és közbiztonság, a bűncselekmények megelőzése és felderítése, az állam büntetőjogi igényének érvényesítése. A magánszférához való jog korlátozásának azonban ki kell állnia az alapjogsérelem alkotmányos megengedhetőségének megítélésére irányadó alapjogi teszt több lépésének próbáját –

hívta fel a figyelmet a TASZ.

A korlátozásnak alkalmasnak kell lennie a kívánt cél elérésére (alkalmasság). Másrészt a jogkorlátozás csak akkor vezethető be, ha az egyébként rendelkezésre álló eszközök alkalmazása már nem elegendő (szükségesség). Harmadrészt a tervezett korlátozások arányossága pedig annak függvénye, hogy milyen alkotmányos garanciák érvényesülnek (arányosság).

Pintér és a tüntetések

Külön említést érdemel a katasztrófavédelmi törvény módosításának tervében az a cikk, miszerint a katasztrófák elleni védekezésért felelős miniszter

„a fennálló terrorfenyegetettség készenléti fokozatától függetlenül rendeletben korlátozhatja, indokolt esetben megtilthatja a tömegtartózkodásra alkalmas létesítmények látogatását, tömegrendezvények tartását”.

Arról természetesen egy szó sem esik, hogy a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényekre ez ne vonatkozna (pl. kormányellenes tüntetés). Magyarán ha a jogszabály átmegy, terrorfenyegetettség idején Pintér Sándor fogja megmondani, milyen rendezvényt lehet megtartani. Terrorfenyegetettség márpedig lesz, efelől ne legyen kétségünk.

Ez a módosítás különösen akkor tűnik aggasztónak, ha figyelembe vesszük, hogy

a rendőrség és a bevándorlási hivatal nem volt hajlandó elárulnimég azt sem, hogy milyen indokkal kérték a kormánytól március elején az országos terrorkészültség kihirdetését, mert az állítólag „titkos”.

A tervezet teljes szövege a TASZ kommentárjaival

itt olvasható.