Megszüntették a nyomozást Pikó András kampánystábja ellen

2019. október 3., 16:34

Szerző:

Az órákon át tartó rendőrségi razzia ellenére megszüntették a Pikó András józsefvárosi ellenzéki polgármesterjelölt kampánystábja ellen választás rendje elleni bűncselekmény és személyes adattal visszaélés elkövetésének gyanúja miatt – írja a hvg.hu

Az ügyben azután indult nyomozás, hogy a Magyar Nemzet közölt egy képernyőfelvételt Udvarhelyi Tessza kampányfőnök Facebook-posztjáról, amely szerint „dolgoznak” az ajánlóívek feldolgozásán. Ez azért keltett gyanút, mert az ajánlóíveken nincs mit feldolgozni, egyszerűen csak le kell adni őket. A kormányzati szócsőként működő Magyar Nemzet le is írta, hogy az ellenzék az ajánlóíveken szereplő választói adatokból készíthetett adatbázist. Udvarhelyi Tessza a 168 Órának az ügyről azt mondta, hülyeség volt kitennie a bejegyzést az egyébként zárt ellenzéki Facebook-csoportba. Szeptember 11-én délután a rendőrség aztán órákon át tartó házkutatásra szállta meg Pikó András kampányközpontjában. Két laptopot foglaltak le, Udvarhelyi Tesszát később kihallgatták, és Erőss Gábor képviselő-jelöltet is beidézték. Egyiküket sem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgattak ki, gyanúsított az ügyben nem volt.

A Budapesti Rendőr-Főkapitányság a hvg.hu kérdésére korábban csak annyit közölt, ügydöntő határozatot hoztak, a portál értesülése, hogy ez a nyomozás megszüntetéséről szól. A határozat nem jogerős, a helyi választási iroda kérvényezi a folytatásának az elrendelését, mondván, számos körülményt nem vizsgáltak kellő körültekintéssel, és volt, amit egyszerűen figyelmen kívül hagytak.

Pikó András egy csütörtök délutáni sajtótájékoztatón azt mondta, bebizonyosodott, hogy becsületesen és tisztességesen jártak el, semmi olyan jelet nem talált a rendőrség, hogy bármelyik aktivistájuk megsértette volna a törvényt, Kocsis Mátétól, a VIII. kerület volt polgármesterétől, a Fidesz frakciójának a vezetőjétől pedig elvárja, hogy személyesen kérjen bocsánatot először Udvarhelyi Tessza kampányfőnöktől, utána az aktivistáitól, végül pedig tőle is.