Megszüntették a nyomozást, Pikó András bocsánatkérést vár Kocsis Mátétól

2019. október 3., 20:02

Szerző:

Bocsánatkérést vár az ellenzék józsefvárosi polgármester-jelöltje, Pikó András Kocsis Máté volt kerületi polgármestertől, a Fidesz parlamenti frakciójának a vezetőjétől, miután kiderült, hogy a rendőrség megszüntette a nyomozás a kampánystábja ellen. A polgármester-jelölt a csütörtök délutáni sajtótájékoztatóján beszélt erről. Szerinte bizonyságot nyert, hogy becsületesen és tisztességesen jártak el, semmi olyan jelet nem talált a rendőrség, hogy bármelyik aktivistájuk megsértette volna a törvényt, Kocsis Mátétól, a VIII. kerület volt polgármesterétől, a Fidesz frakciójának a vezetőjétől pedig elvárja, hogy személyesen kérjen bocsánatot először Udvarhelyi Tessza kampányfőnöktől, utána az aktivistáitól, végül pedig tőle is. Azért szeretné ezt, mert a Fidesz az ügyben tudatosan megtévesztette a választókat – mondta.

Az ügyben azután indult nyomozás, hogy a Magyar Nemzet közölt egy képernyőfelvételt Udvarhelyi Tessza kampányfőnök Facebook-posztjáról, amely szerint „dolgoznak” az ajánlóívek feldolgozásán. Ez azért keltett gyanút, mert az ajánlóíveken nincs mit feldolgozni, egyszerűen csak le kell adni őket. A kormányzati szócsőként működő Magyar Nemzet le is írta, hogy az ellenzék az ajánlóíveken szereplő választói adatokból készíthetett adatbázist. Udvarhelyi Tessza a 168 Órának az ügyről azt mondta, hülyeség volt kitennie a bejegyzést az egyébként zárt ellenzéki Facebook-csoportba. Szeptember 11-én délután a rendőrség aztán órákon át tartó házkutatásra szállta meg Pikó András kampányközpontjában. Két laptopot foglaltak le, Udvarhelyi Tesszát később kihallgatták, és Erőss Gábor képviselő-jelöltet is beidézték. Egyiküket sem gyanúsítottként, hanem tanúként hallgattak ki, gyanúsított az ügyben nem volt.

A Budapesti Rendőr-Főkapitányság a hvg.hu kérdésére korábban csak annyit közölt, ügydöntő határozatot hoztak, a portál értesülése, hogy ez a nyomozás megszüntetéséről szól. A határozat nem jogerős, a helyi választási iroda kérvényezi a folytatásának az elrendelését, mondván, számos körülményt nem vizsgáltak kellő körültekintéssel, és volt, amit egyszerűen figyelmen kívül hagytak.

Pikó András és a kampánystábja egyelőre nem látta a rendőrségi határozatot, a sajtóból szerzett tudomást a alétezéséről, és a helyi választási irodától sem kapott tájékoztatást.