Példaértékű kapcsolat Oroszlány és Vágsellye közt

Tizenegyedik ülését tartotta az elmúlt héten a szlovákiai Szentpéter településén a Magyar-Szlovák Kormányközi Vegyes Bizottság. A megbeszélésen elsősorban a határmenti, s a határon átnyúló együttműködés lehetőségeiről tárgyaltak a meghívottak – közölte az Önkormányzati Sajtószolgálat.

2009. november 2., 04:00

Szó volt többek között az egészségügy, illetve a levéltárak kooperációjának aktuális kérdéseiről, s mint jó példa, Oroszlány és a szlovákiai Vágsellye testvérvárosi kapcsolatáról is, melyről a két településvezető, Rajnai Gábor és dr. Martin Alföldi számolt be.

A bányászváros és Vágsellye között 1993-ban került sor a hivatalos kapcsolatfelvételre, s azóta a két település életében gyakoriak a közös programok. Ez vonatkozik a közigazgatási tapasztalatcserére, de a különböző szintű oktatási és közművelődési intézményeket, civil szervezeteket is az átlagosnál szorosabb szálak kötik össze. Különös jelentőséget ad ennek a testvérvárosi kapcsolatnak az, hogy Oroszlány korábban szlovákok lakta település volt, és napjainkban is sokan beszélik a szlovák nyelvet.

Az évente megerősített együttműködési megállapodásnak fontos részét képezi az információáramlás biztosítása mindkét város nyilvánossága felé. Ennek meghatározó eleme a partnerek képviselőinek személyes találkozói, valamint a társadalmi és civil szervezetek kapcsolatának bővítése és elmélyítése. Minden évben magyar csoport lép fel a népi kézművesek vásárán északi szomszédunknál, valamint folyamatosan szélesíti együttműködését a vágsellyei Pázmány Péter Alapiskola és az oroszlányi Ságvári Endre Általános Iskola. Az oroszlányi rendőrök hagyományosan részt vesznek a testvértelepülés kapitányságának labdarúgó kupáján, míg onnan minden évben delegáció érkezik a Szlovák Kultúra Napjára, a Falunapra és a szlovák önkormányzat eseményeire. Tartalmas kulturális kapcsolat bontakozott ki a vágsellyei Magyar Házzal, s ugyancsak elmélyítette egymás közti viszonyát a két település Rákóczi Szövetségének tagsága is. A földrajzi közelségnek köszönhető, hogy a gazdasági kapcsolatok is egyre jelentősebbek, és talán éppen ez az a terület, ahol további nagy lehetőségek várnak még kiaknázásra.

Tegnap 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.