Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Parragh László szerint sincs már az országban elegendő képzett munkaerő az elvándorlás miatt, ami visszafogja a gazdaságot

2019. augusztus 26. 15:22 - szerző: 168 Óra

„A jól képzett munkaerejük java elment, a maradék pedig minőségében és mennyiségében kevés a gazdaság növekedésének támogatásához, Magyarország viszont jóval korábban kezdett foglalkozni a problémával”

– mondta a WorldSkills rendezvényen vasárnap Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MTI kérdéseire.

A kormány az elmúlt években a teljes foglalkoztatottság elérésére törekedett, és bár a munkanélküliség 4 százalék alá esett, ez kihatással volt arra, hogy a cégek nem találnak megfelelő munkaerőt, a hiányt pedig erősítette a képzett munkavállalók kivándorlása.

Parragh ugyan a hasonló okokra nem tért ki, ugyanakkor a munkaerő-igényekkel kapcsolatban elmondta, hogy az oktatási rendszer képes lehet a megfelelő utánpótlásra, ugyanis

tíz év után először idén szeptemberben többen kezdik meg tanulmányaikat szakgimnáziumban, mint az általános gimnáziumban.

A szeptemberben kezdődő tanévben szakgimnáziumban 31 157, általános gimnáziumban 28 738, szakközépiskolában 17 593, szakiskolában 1088, készségfejlesztő iskolában 311 tanuló kezdi meg tanulmányait. A számokból azt olvasta ki Parragh, hogy a társadalomban egyre többen látják, hogy egy szakma milyen stabil jövőt tud biztosítani.