Parragh László szerint sincs már az országban elegendő képzett munkaerő az elvándorlás miatt, ami visszafogja a gazdaságot

2019. augusztus 26., 15:22

Szerző:

„A jól képzett munkaerejük java elment, a maradék pedig minőségében és mennyiségében kevés a gazdaság növekedésének támogatásához, Magyarország viszont jóval korábban kezdett foglalkozni a problémával”

– mondta a WorldSkills rendezvényen vasárnap Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az MTI kérdéseire.

A kormány az elmúlt években a teljes foglalkoztatottság elérésére törekedett, és bár a munkanélküliség 4 százalék alá esett, ez kihatással volt arra, hogy a cégek nem találnak megfelelő munkaerőt, a hiányt pedig erősítette a képzett munkavállalók kivándorlása.

Parragh ugyan a hasonló okokra nem tért ki, ugyanakkor a munkaerő-igényekkel kapcsolatban elmondta, hogy az oktatási rendszer képes lehet a megfelelő utánpótlásra, ugyanis

tíz év után először idén szeptemberben többen kezdik meg tanulmányaikat szakgimnáziumban, mint az általános gimnáziumban.

A szeptemberben kezdődő tanévben szakgimnáziumban 31 157, általános gimnáziumban 28 738, szakközépiskolában 17 593, szakiskolában 1088, készségfejlesztő iskolában 311 tanuló kezdi meg tanulmányait. A számokból azt olvasta ki Parragh, hogy a társadalomban egyre többen látják, hogy egy szakma milyen stabil jövőt tud biztosítani.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.