A szocialisták visszaállamosítanák az SZFE-t, már be is nyújtották a törvényjavaslatukat

2020. október 26., 12:25

Szerző:

Törvényjavaslatot nyújtottak be a szocialisták. Eszerint a fenntartói jog a Színház- és Filmművészetért Alapítványról visszaszállna az államra - írja a 24.hu. 

Az alapítvány megszűnne, a korábban átadott ingóságok, ingatlanok  ismét állami tulajdonba kerülnének.

Az előterjesztők (Tóth Bertalan, Gurmai Zita, Harangozó Tamás, Hiller István, Kunhalmi Ágnes, Tóth Csaba) szerint az elhibázott döntést vissza kell vonni, az alapítványt meg kell szüntetni, az egyetem fenntartását ismét állami feladatként kell meghatározni. Az MSZP politikusai szerint a májusi döntés óta, többször is beigazolódott, hogy súlyosan sérült az egyetemi szabadság többszáz éves elve.

A szocialisták szerint a kormánypártoknak is meg kell hallaniuk a diákok és oktatóik követelését, hogy az állam biztosítsa a Színház- és Filmművészeti Egyetem fenntartását - hangsúlyozták.

 

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.