Palkovics László egy győri panellakást adott a Halászbástya melletti műemlék lakásért cserébe

2020. február 20., 11:12

Szerző:

Szívesen nyilvánosságra hozza a budavári önkormányzattól bérelt lakásának szerződését, és kész az ingatlanért magasabb bérleti díjat is fizetni – hangoztatta az atv.hu-nak Palkovics László még a tavaly őszi önkormányzati választások után. Az innovációs és technológiai miniszter ugyanis zokon vette, hogy a budavári kerületet több mint húsz év fideszes irányítás után átvevő ellenzéki polgármester, Váradiné Naszályi Márta – Nagy Gábor Tamás és Bayer Zsolt mellett – őt nevesítette, mikor az igazságtalan bérlakás-politika rendbetételét ígérte.

Fotó: Flickr/Sylvain Ménard

Nincs nyoma annak, hogy Palkovics végül valóban a köz elé tárta volna annak részleteit, hogyan lakhat a főváros legexkluzívabb részének számító Budai Vár szívében, az elszabadult albérletárakhoz képest meglehetősen olcsón. A HVG most azonban kikérte nemcsak a bérleti szerződését, hanem az általa lakott önkormányzati ingatlan minden más, közérdekű adatát. A dokumentációból kiderült, hogy

egy győri panel-lakótelepen bérelt lakást dobott be Palkovics a Halászbástya szomszédságában fekvő műemlék lakásért cserébe, amiért 2013 június 1-től máig mindössze havi 40 824 forint lakbért fizet.

Magáról a tényről a 24.hu számolt be még 2019 tavaszán. A miniszter akkor azt mondta, egy lakáscserének köszönhetően azért költözött ide még 2013-ban, mert régóta itt élnek az anyósáék. Ahogy fogalmazott, a Vár „neki egy szempontból volt jó, a felesége és a gyerekei miatt”, mert a feleségének fontos a szülők segítsége, míg ő „éjjel-nappal dolgozik”.

Palkovics László
Fotó: Bazánth Ivola

A HVG-nek szemet szúrt az is, hogy a miniszter lakcímeként több hivatalos iratban is egy szintén a Budai Várban található, Úri utcai cím szerepelt. Ez a jelenlegi, Táncsics utcai bérlakásától alig 500 méterre, sétatávolságra található, ugyanabban az utcában, ahol Bayer Zsolt kormányoldali publicista is lakást szerzett magának. Vagyis ebből úgy tűnik, mintha

az akkor még „egyetemi tanár, akadémikus”-ként dolgozó miniszter nem a lakáscserének hála költözött volna a Várba, hanem már akkor is itt volt a hivatalos, bejelentett lakcíme, amikor javában intézte az önkormányzati tulajdon bérlését.

Nem csak, hogy ellentmond az anyósára hivatkozó odaköltözésnek, hanem a 63 négyzetméteres műemlék lakás bérleti jogáért sem egy hasonló paraméterekkel rendelkező fővárosi, sőt, ezek szerint akár várbeli ingatlant ajánlott fel cserébe, hanem

egy győri lakótelepen található, távfűtéses panellakás bérleti jogát cserélte el a kedvező önkormányzati bérleményre.

Az évtizedek óta a Várban élő család ezt az önkormányzat felé azzal indokolta, hogy velük élő lányuk második gyermekével várandós, így szűkössé vált számukra a panel.