Pálinkás József szerint sem Gyurcsány, sem Bajnai nem mert volna olyan stílusban beszélni az MTA elnökével, mint Palkovics

2019. február 14., 19:12

Szerző:

Szakmai, és nem politikai alapon kellene kezelni a Magyar Tudományos Akadémia ügyét – mondta az MTA korábbi elnöke a Klubrádióban.

Pálinkás József szerint sem Gyurcsány Ferenc, sem Bajnai Gordon nem mert volna olyan stílusban beszélni az akadémia elnökével, mint amit Palkovics László miniszter megenged magának Lovász Lászlóval, a jelenlegi elnökkel szemben.

Az eddigi konfliktusok is jelentős károkat okoztak a hazai tudományos életben – mutatott rá Pálinkás József.  Kijelentette, hogy az akadémiát a világ legkiválóbb matematikusa, Lovász László vezeti, aki képes kompromisszumokat kötni. Alelnökei pedig világot látott, világosan gondolkodó emberek.

Pálinkás szerint meg kellene beszélni, hogy mi az elképzelése a kormányzatnak, csakhogy Palkovics László eddig írásban nem tett le az asztalra olyan javaslatot, amely tárgyalási alap lehetett volna.

Az akadémikus úgy véli, nem lenne ördögtől való a kutatóhálózat átszervezése, azonban ezt egy világos, minimum másfél-két éves ütemterv alapján lehetne elvégezni.

Pálinkás József szerint nem lehet elvárni, hogy a tudósok szakmai és magánvéleménye egy csapásra megváltozzon, ha azt az aktuális kormányzat úgy kívánja – hangzott el a rádióban.

A Magyar Nemzet publicistája szerint az akadémikusokkal ellentétben Széchenyi István bezzeg világosan látná, hogy hogy nemzet tudósainak egyet kell érteniük a nemzet választott kormányával. Közben az akadémia focihasonlattal próbálja elmagyarázni, miért nem kéne szétverni a kutatóhálózatot, hátha így átmegy az üzenet.