Óvodába ment Baja fideszes polgármestere, de a területi választási bizottság szerint ez nem kampány volt, hanem kötelesség

Ő a polgármester, ezért nem folytathatott kampánytevékenységet. Szélesre tárult az ajtó a politikai pedofília előtt.

2019. október 7., 18:02

Szerző:

A Bács-Kiskun Megyei Területi Választási Bizottság helyt adott Baja fideszes polgármestere, Fercsák Róbert fellebbezésének, és megváltoztatta az helyi választási bizottság döntését. Eszerint a politikus

nem kampánytevékenységet végzett, hanem csak a protokolláris kötelességét teljesítette,

amikor elment a városi Szent László ÁMK óvodába, a látogatásáról pedig képgalériát is kitett a Facebook-oldalára – derül ki a területi választási bizottság lapunkhoz eljuttatott határozatából.

Fercsák Róbert még szeptember 25-én nézett be az óvodába a felújított csoporttermek átadó ünnepségén. A felújítás egyházi áldást kapott, a polgármester pedig elégedetten nyugtázta, amit látott, csakhogy valaki ezután a helyi választási bizottsághoz fordult, mondván, Fercsák Róbert a róla óvodások körében készült néhány fényképpel megsértette a választási eljárásról szóló törvényt. Ennek a gyanúnak  a helyi választási bizottság helyt adott. A testület megállapította, hogy a polgármester bejegyzése kampányeszköznek minősül. Bár a bejegyzésben nincs olyan direkt közlés, amely egyértelműen a közelgő önkormányzati választásra utalna, önmagában amiatt is kampánytevékenységnek számít, hogy kampányidőszakban jelent meg a Facebookon – indokolta a döntést a helyi választási bizottság, amely Fercsák Róbertet a Facebook-bejegyzés eltávolítására kötelezte, és eltiltotta a további jogsértéstől.

Ezzel az ügy azonban még nem ért véget, Baja polgármestere ugyanis fellebbezett, a területi választási bizottság pedig megváltoztatta  az első fokon eljáró testület döntését. Ennek a kissé cinikus indoklása úgy hangzik, hogy Fercsák Róbert valójában csak a protokolláris kötelességét teljesítette, hiszen meghívót kapott az óvodától, nem váratlanul jelent meg. „Beszédet nem mondott, megjelenésén kívül aktív tevékenységet nem végzett, fellebbezésében hivatkozottan protokolláris kötelességének tetet eleget, amely egy polgármestertől elvárható a településen lévő intézmény által” – adta áldását a politikai pedofíliára a területi választási bizottság. Azt a másodfokon eljáró testület is elismerte, hogy Fercsák Róbert polgármesterként ment el az óvodába, a nemzeti köznevelésről szóló törvény pedig 24. § (3) bekezdésben tiltja, de mivel meghívták, a Facebook-bejegyzésében pedig semmi nem utalt politikai motivációra, az, amit csinált, nem is számít kampánytevékenységnek. Csak halkan jegyeznénk meg, hogy október 13-án a Fidesz újra őt indítja a polgármesteri tisztségért.

Fercsák Róbert szeret gyerekekkel kampányolni. Szeptember 3-án bölcsődében járt, szeptember 30-án megnézett egy felújított játszóteret, október 1-én pedig újra óvodába ment. Ő egyébként az a fideszes polgármester, akinek a cége három év alatt alkalmazott nélkül is 141 millió forintos nyereséget produkált.