Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Ötvenhat rab szeretne érettségizni az idén, 24 elítélt felsőfokú tanulmányokat folytat

2019. május 6. 13:53 - szerző: MTI

Idén 56 fogvatartott készült fel az érettségi vizsgákra a büntetés-végrehajtási intézetekben - közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BvOP) hétfőn az MTI-vel. 

A börtönökben fontos szerepet kap az oktatás, ugyanis az a társadalomba történő visszailleszkedés egyik legfontosabb eszköze,

a fogvatartottak szabadulás utáni elhelyezkedésének esélyei az alapfokú oktatás biztosításával, a szak- és betanított képzések elérhetővé tételével jelentős mértékben nő. 

Ezért országosan szinte az összes büntetés-végrehajtási intézetben folyik általános iskolai és középiskolai oktatás vagy szakmaképzés, a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezett fogvatartottak közül évente átlagosan  2500-an szereznek valamilyen iskolai végzettséget, szakképzettséget. 

Érettségi - Fogvatartottak vizsgáznak a balassagyarmati bört
Fotó: MTI/Komka Péter

Az idén 800 fogvatartott folytat általános iskolai, több mint 1000 középiskolai, 24 pedig felsőfokú tanulmányokat. Az OKJ-s szakvégzettséget adó képzésekben résztvevő fogvatartottak száma meghaladja az 1200-at.

Az oktatás minden esetben az intézeteken belül zajik, nappali, esti, illetve levelező tagozaton. Az elítéltek körében

a legkeresettebb szakmák a szobafestő-mázoló, tapétázó, a konyhai kisegítő, a targoncavezető, a bútorasztalos, a kőműves és a burkoló.