Figyelmeztetést adott ki az egyik hazai bank: korlátozzák az utalásokat

Az 1 millió forintnál nagyobb összegű átutalások esetén azt kéri az OTP, hogy az ügyfelek használják a régi helyett az új Internet- és MobilBankot.

2024. január 24., 11:03

Szerző:

Az OTP az OTPdirekt Internetbank oldalán figyelmeztetés olvasható, mely szerint a bank fokozatosan kivezeti a „régi” netbankot a lakossági ügyfeleknél. A kivezetés első lépésként pedig szerdától, 2024. január 24-től a régi internetbank felületén a lakossági ügyfelek naponta maximum 1 millió forint értékben indíthatnak átutalásokat. A korlátozás azonban nem érinti a saját számlák közötti utalásokat.

A változtatásról már korábban is értesítették az ügyfeleiket, először január 4-én, amit 23-án megismételtek. Ebben a tájékoztatóban írják, hogy a bank 2020 tavaszán vezette be az új OTP internet- és mobilbankot, amit ma már mintegy 2 millió ügyfelük használ. Emlékeztetnek, hogy az új szolgálgatások bevezetésével együtt kezdték el kivezetni a korábbi digitális szolgáltatásokat a lakossági ügyfelek körében, először 2022 márciusában megszüntették a SmartBank mobilbanki szolgáltatást, most pedig megkezdték a régi OTPdirekt Internetbank kivezetésének előkészítését.

A pénzintézet arra kéri az ügyfeleit, hogy az 1 millió forintnál nagyobb összegű átutalásokhoz használják az új OTP Internet- és MobilBankot, amihez először regisztrálni kell. A tájékoztatás szerint aki az új szolgáltatásokra nem kíván regisztrálni, az az aktuális OTPdirekt Üzletszabályzat és Hirdetmény szerint ideiglenesen módosíthatja napi átutalási limitjét.

Adathalászokra figyelmeztet az OTP

A bank arra is figyelmezteti az ügyfeleket, hogy ne dőljenek be a pénzintézet nevét illegálisan használó adathalászoknak. „Az OTP Bank sosem hívja fel, hogy telepítsen ismeretlen alkalmazást a telefonjára vagy számítógépére, és nem kéri el a belépési vagy jóváhagyási kódokat. Ha az interneten szeretne terméket eladni, nem kell az internetbankjába belépni annak érdekében, hogy a pénzt megkaphassa. Az internetbanki belépést mindig az OTP Bank ismert, korábban is használt belépési oldaláról kezdje, és ne egy ismeretlen személytől kapott linken keresztül” – olvasható a honalapon.

A leggyakoribb online csalásokra, ezen belül is a bankszámlákkal kapcsolatos átverésekre hívja fel a figyelmet a Kiberpajzs nevű weboldal is, amit a rendőrség és a pénzintézetek alapítottak közös együttműködéssel.

Fizetős lesz az OTP-nél a pénzbefizetés februártól

Február elsejétől fizetni kel, ha olyan magánszámlára fizet be valaki készpénzt, ami nem a saját nevén van. A készpénzbefizetési díj a február 1-től érvényes akciós díjjal 0,5 százalék (minimum 1 000 forint / maximum 30 000 forint), a normál díj 0,6 százalék (minimum 1 500 forint / maximum 60 000 forint). Az új költség nem vonatkozik az ATM-en keresztüli befizetésekre – írta meg a Kiszámoló blog.

(Kiemelt kép: Robin Tutenges / Hans Lucas/AFP)