Még marad az indián nyár

A kontinens legnagyobb részén egy nagykiterjedésű anticiklon alakítja az időjárást, melynek köszönhetően jórészt napos, száraz az idő.

2023. szeptember 4., 18:32

Szerző:

A magasnyomás áramlási rendszerében Nyugat-Európába az ilyenkor szokásosnál jóval melegebb levegő szállítódik, Franciaországban nagyrészt 30 fok felett alakul a csúcshőmérséklet, de 34 fokot is több helyen mérnek.

Alacsony nyomású képződmények az Ibériai- és a Balkán-félsziget felett helyezkednek el, emiatt ezeken a területeken változékony az idő, többfelé fordul elő zápor, zivatar. Spanyolországból heves esőzésekről érkeznek jelentések, helyenként 60-70 mm-nyi csapadék hullott le az elmúlt 24 órában. Szintén gyakran felhős, csapadékos az idő Skandinávia északabbi részein, ahol időjárási frontok vonulnak.

A Kárpát-medence időjárását a fent említett anticiklon határozza meg, mely miatt döntően napos, száraz, egyre melegebb idő valószínű a folytatásban.

Este a gomolyfelhők feloszlanak, éjjel általában derült lesz az ég, inkább csak elvétve maradhatnak felhős körzetek. Csapadék nem lesz. Kedden északon, északkeleten túlnyomóan derült idő várható, délebbre már némileg több gomolyfelhő képződhet, de csapadék ott sem alakul ki. Az északi, északkeleti szél fokozatosan veszít erejéből, kedden inkább már csak élénk széllökések valószínűek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 11 és 16 fok között alakul, de az északi völgyekben, valamint helyenként a Nyugat-Dunántúlon néhány fokkal hidegebb idő is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden döntően 25, 27 fok között alakul.

(Kiemelt kép: a balatonfüredi Tagore sétány az őszi napsütésben 2020. október 20-án. MTI/Vasvári Tamás)

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.