Ordítva kergette ki a híveket a templomból a pópa Székesfehérváron, a Múzeumok Éjszakáján

2019. június 24., 18:48

Szerző:

Ordibálással zavarta meg a székesfehérvári szerb ortodox templom pópája, Káplán Pál (Kaplan Pavle) a Múzeumok Éjszakáján, szombaton rendezett koncertet: a kórus fellépése alatt kizavarta az oltár mögül az ott várakozó női kórustagokat, aztán az egyházközség vezetője szerint a másik kórus vezetőjét is meg akarta támadni.

Sajnos ami megtörtént, megtörtént, és amit a kórusvezetők elmondtak, az mind igaz – mondta az Indexnek Sándorovits László, a Székesfehérvári Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a Szerb Ortodox Egyházmegye és Szerb Ortodox Egyházközség vezetője arról a botrányról, amely szombat este történt a székesfehérvári szerb ortodox templomban, a Vox Mirabilis kamarakórus és a Szent Efrém Férfikar koncertjén.

Az esetet egy néző írta meg a Facebookon, eszerint a pópa jelentős késéssel, már a Vox Mirabilis fellépése után érkezett meg a templomba, majd egy ponton hátrament az oltár mögé a kórus tagjaihoz, minősíthetetlen hangon ordibálni kezdett velük, majd kizavarta őket a templomból.

A pópa eközben azt kiabálta, a kórus női tagjai „félmeztelenül ugráltak az oltáron”, majd a közönséget is hazaküldte.

A székesfehérvári szerb ortodox templom belseje
Fotó: Székesfehérvár önkormányzata

A hatalmas vihar miatt többen nem akartak a koncert után azonnal kimenni az utcára; őket egy idő után már azzal fenyegette a pópa, hogy 

„korbáccsal veri ki őket” a templomból.

Zemlényi Katica, a Vox Mirabilis Kamarakórus vezetője az Indexnek azt mondta: a pópa úr nem volt megfelelő állapotban, annyira extázisban volt, hogy a lányok végül lehajtott fejjel vonultak ki a templomból, 300-350 ember előtt.

Hozzátette: semmiféle jóvátételt nem várnak, különben is bocsánatot kért tőlük már többek között a város polgármestere is.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.