Farkas Flórián az egyedüli képviselő, aki nem vette át az Országos Roma Önkormányzat mandátumát

2019. november 25., 15:15

Szerző:

Az új Országos Roma Önkormányzat képviselői átvették megbízólevelüket. A 47 fős roma testületből csak a fideszes Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke nem jelent meg hétfőn a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott mandátumátadó ünnepségen. Farkas Flórián későbbi időpontban veszi át megbízólevelét – hangzott el a rendezvényen a Népszava szerint.

Azt még nem tudni, hogy biztosan átveszi-e, mert ebben az esetben az összeférhetetlenségi szabályok miatt le kellene mondania parlamenti mandátumáról. A Népszava által megkérdezett roma politikusok egy kivételével mind azt mondták, hogy biztosak abban, hogy Farkas Flórián az országgyűlési képviselőség mellett fog dönteni. Feltéve, hogy a Fidesz enged számára választási lehetőséget.

Fotó: Facebook/Orbán viktor

A roma nemzetiség országos választásán a Farkas Flórián által vezetett Lungo Drom nem tudott többséget szerezni az Országos Roma Önkormányzatban (ORÖ).

A testületbe bejutott másik három szervezet – Fiatal Romák Országos Szövetsége (Firosz), Roma Polgárjogi Mozgalom, Phralipe – ráadásul megállapodott egymással abban, hogy nem köt szövetséget a Lungo Drommal.

Farkas László, a Firosz elnöke arra kérte Rádi Pétert, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) vezetőjét, hogy a mandátumkiosztás napjára hívja össze az ORÖ alakuló ülését. Rádi azonban december 3-át jelölte meg. Farkas László szerint az időhúzás a Lungo Drom érdekét szolgálja, mivel a Lungo Drom ezzel időt nyer arra, hogy néhány képviselőt átcsábítson magához, és ezzel többségbe kerüljön a testületben. A vele szemben összefogó szervezetek szerint ez nem fog sikerülni, egy képviselő szerint most már a Lungo Dromtól akarnak hozzájuk átmenni.