Orbánt nem hatotta meg az Ab döntése

Marad a bírák nyugdíjazásának új rendszere – jelentette ki a miniszterelnök, reagálva az Alkotmánybíróság döntésére, amely szerint alkotmányellenes a bírák nyugdíjazásának szabályozása, ezért azt a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal megsemmisítette a testület. Az LMP szerint a bírák nyugdíjazása Orbán Waterlooja, a szocialisták szerint nem jött be a Fidesz tisztogató akciója, a DK pedig úgy látja, szégyenletes a kormányfő nyilatkozata, amely szerint nem hajtják végre az Ab döntését.

2012. július 16., 18:27

A kormány a tervek szerint még a hét vége előtt javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére – jelentette ki a kormányfő a KDNP vezetőivel folytatott tárgyalása utáni sajtótájékoztatóján az Ab hétfői döntésével kapcsolatban, hozzátéve, hogy az összhang többféleképpen is megteremhető, a kabinet ezek közül az optimálisat fogja kiválasztani.

„A rendszer marad”, a kormány a kitűzött céljait el fogja érni – nyomatékosította Orbán Viktor.

Az Ab a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal semmisítette meg a bírák nyugdíjazásának szabályozását, miután megállapította, hogy az új szabályozás formai és tartalmi szempontból is sérti a bírói függetlenségből fakadó alkotmányos követelményeket. Az Ab formai szempontból azt kifogásolta, hogy a bírói hivatás felső korhatárát a vizsgált szabályozásban nem sarkalatos törvény határozza meg. Tartalmi szempontból pedig azt, hogy az érintett bírákat rövid időn belül elmozdítják hivatalukból.

MSZP: Nem jött be a Fidesz tisztogató akciója

Az MSZP az első perctől fogva elítélte a Lázár János és Varga István nevéhez fűződő javaslatot, és mindent megtett annak hatályba lépése ellen. A Fideszt azonban elvakította a hatalmi gőg, szokása szerint ragaszkodott a bíróság függetlenségét is súlyosan sértő, az életkor alapján tiltott diszkriminációt megvalósító rendelkezés fenntartásához – olvasható a párt közleményében, amelyet Mesterházy Attila és Lamperth Mónika jegyzett.

A szocialisták közleménye emlékeztet, hogy a Fidesz lesöpörte az MSZP-nek a 2012. január 25-én benyújtott törvényjavaslatát is, pedig az még idejében helyreállította volna a kirúgásra ítélt bírók szolgálati jogviszonyát.

Orbán Viktor szerint tisztán nyugdíjkérdésről van szó. Az MSZP szerint másról, arról, hogy nem jött be a Fidesz tisztogató akciója. A hosszú és magas szintű tapasztalattal rendelkező bírók „kényszernyugdíjazása” még a Fidesz–KDNP-pártszövetség saját gyermekének tartott alaptörvénnyel is ellentétesnek találtatott, és mint ilyen elbukott az Alkotmánybíróságnál – áll a közleményben.

A szocialisták szerint csak az a kár, hogy erre a döntésre ilyen sokáig kellett várni. Már csak azért is sajnálatos a határozat késedelme, mert az alaptörvény-ellenes rendelkezés alapján nyugdíjba küldött bírák helyzete nem rendeződik automatikusan, jogviszonyuk nem áll helyre. Az Alkotmánybíróság döntése szerint jogellenes felmentés miatt a munkaügyi bírósághoz fordulhatnak.

Az MSZP felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul gondoskodjon az alkotmánybírósági döntés alapján a bírókat ért jogsérelem orvoslásáról.

LMP: A bírák nyugdíjazása Orbán Viktor Waterlooja

A bírák elmozdíthatatlanságának elve a magyar alkotmányosság magva – kommentálta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az Alkotmánybíróság (Ab) döntését Schiffer András. Az LMP véleménye szerint a bírák nyugdíjkorhatárának leszállítása egyszerre sértette az alaptörvényt, a történelmi alkotmány vívmányait, az emberek igazsághoz való jutásának jogát, miközben kivívta az uniós szervek rosszallását.

Az Ab hétfőn hozta nyilvánosságra döntését, amelyik szerint alkotmányellenes a bírák nyugdíjazásának szabályozása, ezért a testület azt a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal megsemmisítette.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, hogy a bírák nyugdíjkorhatárának ügye az „elmúlt két év fideszes közjogi rombolásának állatorvosi lova”, az alkotmánybírósági döntés viszont világosan megmutatta ennek az autokratikus politikának a határait. „A mai határozat azt jelenti, hogy Orbán Viktor alkotmányos ámokfutása szembetalálkozott a saját maga által alkotott alaptörvénnyel, sőt szembekerült a történeti alkotmány vívmányaival is” – mondta.

Schiffer András szavai szerint ugyanis a történeti alkotmány részét képező 1869-es illetve 1871-es törvények alapján is levezethető, hogy a bírák elmozdíthatatlanságának elve a magyar alkotmányosság magva.

A politikus úgy fogalmazott, hogy tavaly áprilisban Orbán Viktor „keresztülerőszakolta az alaptörvényen” a bírák nyugdíjkorhatárának rögzítését, de akkor a kormányoldal elfelejtkezett arról, hogy az egyes alkotmányos rendelkezéseket összhangban kell értelmezni. Hangsúlyozta, az ügyben nem pusztán az egyes bírák életpályájának a kiszámíthatóságáról van szó, ugyanis minden egyes magyar állampolgár elidegeníthetetlen joga, hogy a kijelölt bíráját ne mozdítsák el és olyan szervezetek ítélkezzenek az ügyeiben, amelyek pártatlanságához nem fér kétség.

Kijelentette azt is, hogy miután „ezzel az egészen elképesztő kalandorakcióval Orbán Viktor több száz bírát (…) nyugdíjba küldött”, ügyek százait kell átszignálni új bírákra és az emberek még hosszabb idő alatt jutnak hozzá az igazságukhoz.

Kérdésre válaszolva azt mondta, az lenne az optimális megoldás, ha a miniszterelnök „észhez térne” és akár egy rendkívüli parlamenti időszak összehívásával „kiszedetné” az alaptörvényből a bírák nyugdíjkorhatárára vonatkozó passzust. Ha ez nem történik meg, akkor viszont a nyugdíjba küldött bírákat vissza kell helyezni a pozíciójukba és ha erre lehetőség van, vissza kell kapniuk a tőlük elvett ügyeket – szögezte le.

A rendszer nem maradhat, mert megbukott, az LMP pedig semmilyen az alkotmánybírósági döntés szellemével szembemenő megoldást nem tud elképzelni – mondta a sajtótájékoztató végén a miniszterelnök kijelentésére reagálva. „Az a rendszer megbukott, amelyikben a vezéri akarat akadálytalanul érvényesülhet. Ez Orbán Viktor Waterlooja” – jelentette ki.

DK: Szégyenletes Orbán nyilatkozata

A Demokratikus Koalíció szégyenletesnek tartja Orbán Viktor nyilatkozatát, miszerint az Alkotmánybíróság döntését nem hajtják végre.

A Demokratikus Koalíció sajnálatosnak tartja, hogy az Alkotmánybíróság csak az érintett bírák nyugdíjazásának megtörténte után hozott határozatot a bírók kötelező nyugdíjba küldéséről szóló törvényről, és emiatt nekik kell munkaügyi pert indítaniuk azért, hogy tovább gyakorolhassák hivatásukat.

Az Alkotmánybíróság a párt szerint ismét cserben hagyta „az intézményesített jogtiprás áldozatait”, a Demokratikus Koalíció azonban üdvözli, hogy az alkotmánybírák többségének szavazatával a testület megsemmisítette a bírák kötelező nyugdíjba küldéséről szóló törvényi rendelkezést.

A jogsértést a DK szerint csak úgy lehetne helyreállítani, ha valamennyi kényszernyugdíjazott bírót visszahelyeznék tisztségéve, és helyreállítanák a bírósági vezetők megbízatását is.

A Demokratikus Koalíció árulkodónak tartja, hogy a Fidesz egypárti alkotmánybíró-jelöltjei nagy többségükben különvéleményt nyújtottak be, s ellenezték e jogtipró törvényhely megsemmisítését. Ez mutatja, hogy a Fidesz kétharmados többségével élve valóban saját hűséges delegáltjaival töltötte fel az Alkotmánybíróságot.

A Demokratikus Koalíció emellett szégyenletesnek tartja Orbán Viktor nyilatkozatát, miszerint az Alkotmánybíróság döntését nem hajtják végre, hanem a kétharmados többséggel élve új törvénnyel erősítik meg a jogtiprást, amelynek nyilvánvaló célja a bírói karban végrehajtott tisztogatás végig vitele.

Mindez újra világossá teszi: Orbán Viktor számára ismeretlen az alkotmányosság tisztelete, a magyar jogállamot csak Orbán Viktor megbuktatásával lehet helyreállítani.