Valami készül: Orbán Viktor levette a világörökségi listára javasolt helyszínek közül a Hajógyári-szigetet

2019. május 20. 18:00 - szerző: Unyatyinszki György

Pedig a hatalmas zöldfelületű sziget legnagyobb értéke a föld alatt 1,5-2 méteres mélységben húzódó Hadrianus-palota romjai.

Nem lesz átsorolva a védett világörökségi helyszínek közé a főváros III. kerületében lévő Hajógyári-sziget, miután egy Orbán Viktor által jegyzett hétfői rendelettel eltávolították a tervezett helyszínek listájáról - szúrta ki a Népszava a Magyar Közlönyben.

A hatalmas zöldfelületű sziget legnagyobb értéke a föld alatt 1,5-2 méteres mélységben húzódó Hadrianus-palota romjai. Gyakorlatilag az egész 32 hektáros sziget régészeti terület.

Fotó: Forrás: Wikipédia

A világörökségi védelem alatt álló területek át- és beépíthetősége sokkal korlátozottabb, lényegében pont úgy kellene megőrizni, ahogyan az UNESCO a szavazás után a listájára veszi. Amennyiben egy helyszín kulturális vagy természeti értelemben értékét veszti, akkor az UNESCO tízévenkénti felülvizsgálata során kiveheti a védett helyszínek közül.

A Hajógyári-szigeten jelenleg nincs ismert tervezett nagyberuházás,

évente a legnagyobb "terhelés" a Sziget Fesztivál idején éri, akkor 85 ezer ember is egy időben tartózkodik a szigeten. A területén az Árpád-hídhoz eső oldalon régi ipari épületek állnak, melyekbe cégek és mára bezárt szórakozóhelyek költöztek. Az ingatlanok jelenleg egy izraeli befektetőcsoport tulajdonát képezik.

Fotó: Forrás: Wikipédia

A világörökségi javaslati listát az egyes országok állítják össze, a javasolt helyszínekről pedig később az UNESCO szavaz, jelen esetben idén júniusban. A program célja az emberiség kulturális és természeti örökségének védelme, azok nyilvántartásba vétele. A magyar javaslati listán az alábbi helyszínek maradtak:

 • A Tihanyi-félsziget (1993)
 • A rózsadombi termálkarszt területe (1993)
 • Esztergom középkori erődítménye (1993)
 • A visegrádi királyi székhely (2000)
 • A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság (2000)
 • Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület (2000)
 • Tájházhálózat Magyarországon (2000)
 • Az északkeleti Kárpát-medence fatemplomai (2000)
 • A Komáromi erődrendszer (2007, Szlovákiával közösen)
 • Lechner Ödön független pre-modern építészete (2008)
 • A Római Birodalom határa (2009)

A "Római Birodalom határa" elnevezésű, több helyszínből összetevődő világörökségi értékből került most ki a rendelettel a Hajógyári-sziget. Az Orbán-kormány korábban a szigetre tervezett kaszinóberuházások helyett a régészeti értékek feltárása mellett kardoskodott. A szigetet 2018-ban részben emiatt is vonták be a római limes mentén fekvő 97 másik helyszín mellé.

Könnyen lehet, hogy a területet nem valami egyelőre titkolt nagyberuházás miatt vették le a listáról. A világörökségről szóló törvény szerint is biztosítani kell az értékekhez való hozzáférést, a megközelíthetőséget és a zavartalan látogatást. Elképzelhető, hogy a sziget csak akkor felelne meg a kívánalmaknak, ha valamilyen fejlesztés keretében feltárnák és látogathatóvá tennék a romokat.