Nem árulják el, hogy Orbán Viktor hajlandó-e bocsánatot kérni a török elnöktől Várhelyi Olivér kijelentése miatt

2019. december 5., 21:02

Szerző:

A miniszterelnök november 7-én, Recep Tayyip Erdogan török elnökkel tartott budapesti sajtótájékoztatóján tett néhány bornírt megjegyzést a török elnök ellen tüntetőkre utalva arról, hogy  

ha Magyarországon valaki nem adja meg a tiszteletet, akkor neki az a dolga, hogy miniszterelnökként esetleg elnézést kérjen Törökországtól vagy kompenzálja, hogy ez megtörtént. 

Erről a jobbikos parlamenti képviselő, Jakab Péter november 19-én írásban meg is kérdezte magát Orbán Viktort, azt firtatva, hogy mi a helyzet ezzel a kijelentéssel annak fényében, hogy Várhelyi Olivér, az Európai Bizottság bővítésért felelős új magyar biztosa az EP-meghallgatásán azt mondta:

– Törökország távolodik az európai normáktól… …a csatlakozási tárgyalások leálltak, el kell gondolkozni, hogyan folytassuk.

„Várhelyi Olivér a nyugat-európai divatot követte a meghallgatásán? Ön miniszterelnökként elnézést fog kérni Törökországtól vagy esetleg más módon fog kompenzálni?” – kajánkodott erre Jakab Péter, amire Orbán Viktor nem, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbízásából azonban Magyar Levente külügyi államtitkár válaszolt. Leveléből gyakorlatilag semmi nem derült ki, Magyar Levente csak arról írt, hogy a meghallgatáson Várhelyi Olivér is kiemelte, milyen fontos partnere az EU-nak Törökország a migráció megfékezésében, a kétoldalú kapcsolatokat pedig közös érdek mentén kell fejleszteni. Szóval nem világos, hogy Orbán Viktor bocsánatot kér-e vagy sem török elnöktől az EU-biztos kritikus kijelentései miatt.

Ami a meghallgatást illeti, Várhelyi Olivért pótvizsgára küldte az EP külügyi bizottsága, miután elsőre nem derült ki egyértelműen, hogy tudja-e magát függetleníteni a magyar miniszterelnök befolyásától. Ez akkor vált kétségessé, amikor Orbán Viktor a türk nyelvű országok bakui konferenciáján tett egy nagyvonalú ígéretet, miszerint a bővítési biztosi tisztség elnyerése után Magyarország segíteni fog Törökországnak az EU-csatlakozási tárgyalásokon.