Pici, setét, magányos Napóleon: ilyen volt a fiatal Orbán egy francia újságíró szerint, akivel együtt járt Amerikában 1992-ben

2020. május 31., 13:33

Szerző:

1992-ben tizenegy fiatalember utazott az Egyesült Államokba egy hat hetes tanulmányútra, köztük Orbán Viktor és Németh Zsolt. A kiránduláson részt vett Marcel Haenen, az NRC holland lap újságírója is, aki felidézte csaknem három évtized távlatából, milyen is volt a fiatal Orbán – írja az Index.

„Viktor rendszerint hatkor kelt, és angol szavakat gyakorolt”

– mesélte Németh, akit videóchaten ért el Haenen.

A visszaemlékezés szerint az első napon Orbán így mutatkozott be: 

„Orbán Viktornak hívnak és én leszek Magyarország következő miniszterelnöke." 

„Meglepett ez a fajta megalománia, de Orbán betartotta a szavát” – mesélte egy másik résztvevő, Wolfgang Krach, jelenleg a Süddeutsche Zeitung főszerkesztője.

Pascal Riché, a francia L'Obs főszerkesztője apró karikatúrákat rajzolt a résztvevőkről, és rövid megjegyzéséket fűzött hozzájuk.

Viktor olyan mint egy pici Napoleon (setét és magányos).

Heike Witzel, a német evangélikus egyház munkatársa úgy emlékszik vissza, hogy Orbánt főleg azok érdekelték, akik tudtak nyújtani a számára valamit, Wolfgang Krachnak pedig úgy tűnt, hogy Orbán nem igazán érzi jól magát újságírók között. 

A tanulmányi út felénél Soros György meghívta New Yorkba a társaság két magyar tagját – mesélte Németh Zsolt a NRC-nak.

„Soros adott pénzt az ifjúsági klubunknak, a Fidesznek, a nyolcvanas években. A pénzéből vettünk egy fénymásolót, azzal készítettünk pöriratokat. Valamint abból mentünk nyári táborokba, szemináriumokra"

– idézte fel a fideszes politikus. Soros New Yorkban sem volt szűkmarkú a két fiatal fideszessel.

„Mi kell fiúk? Elintézem”– mondta Soros Németh szerint, és az üzletember egy drága felhőkarcolóban fizetett nekik szállást. Németh szerint

ez a fajta vesztegetés egészen ledöbbentette őt és Orbánt,

aki azt mondta Sorosnak, köszöni, nem kérnek semmit. A milliárdos azonban saját elmondása szerint nem emlékszik erre a párbeszédre.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.