Orbán Viktor megengedte, hogy Rogán Antal annyi pénzt szórjon el propagandára, amennyit csak akar

2019. június 7., 20:49

Szerző:

A pénteki Magyar Közlönyben jelent meg az az Orbán Viktor által aláírt rendelet, amely felmenti a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatalt a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről szóló törvény hatálya alól – hívja fel a figyelmet a hvg.hu. Eszerint sem a „kiemelt fontosságú kormányzati kommunikációs vagy rendezvényszervezési feladatokra vonatkozó közbeszerzések” sem az intézmény „működésével összefüggésben álló beszerzési eljárások” esetében sem kell alkalmaznia a jogszabályt, ami azt jelenti, hogy Rogán Antal gyakorlatilag szabad kezet kap a pénzköltésben. 

Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

Közbeszerzést kötelező kiírni, ha a szervező állami szerv, cég vagy az állam megbízásából feladatot teljesítő bármilyen más intézmény, a rendelet pedig azért ad feladatkörönként felmentést a Nemzeti Kommunikációs Hivatal, mert a törvény magasabb rendű jogszabály, és nem lehetett feketén-fehéren kijelenteni, hogy az intézményre az egész úgy ahogy van nem vonatkozik.

a G7 nyomán április 4-én írtuk meg, hogy 2016 vége, az első ilyen szerződés megkötése óta 66,6 milliárd forintot – az Országos Mentőszolgálat másfél éves költségvetését – költhette el Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodája kormányzati tájékoztató kampányra. Ennek a legnagyobb nyertese valószínűleg az a Balásy Gyula, akinek a két cége, a  a Lounge Design Kft. és a a New Land Media Kft. sorra nyeri a kormányzati kommunikációs megbízásokat, így 2018-ban akkora bevételt értek el, hogy tulajdonosuk potom 6,3 milliárd forintot vehetett ki osztalékként.