Orbán Viktor Magyarországra hoz egy kínai egyetemet, a CEU nem érdekli

2018. október 31., 08:48

Szerző:

444 írja, hogy a keddi Magyar Közlönyben megjelent egy miniszterelnöki határozat, amely Palkovics László innovációért és technológiáért felelős minisztert, illetve Szijjártó Péter a külgazdasági és külügyminisztert felkéri, hogy készítsék elő az államközi kétoldalú megállapodás a kínai Fudan Egyetem magyarországi felsőoktatási tevékenységének támogatásáról. Egy nemrég aláírt megállapodás arról szól, hogy a Fudan Egyetem részt vesz a Corvinus nemzetközi kapcsolatainak a fejlesztésében, kettős diplomaprogram indul az egyetemen, szemeszterenként körülbelül négymillió forintos tandíjjal. 

Orbán Viktort eközben látványosan nem érdekli a CEU sorsa, amely decemberben Budapestről Bécsbe akar költözni a magyarországi működésének az ellehetetlenítése miatt. Bár a Soros György alapította egyetem maradása az EU és az Egyesült Államok számára is fontos kérdés, Magyarország pedig sokat veszítene a költözésével, az Orbán-kormány hónapok óta nem hajlandó aláírni a budapesti működéséről szóló megállapodást New York állammal. Az ATV-nek a késlekedés okát firtató kérdésére a miniszterelnök hétfőn visszakérdezett:

– Milyen megállapodás? 

Aztán hozzáfűzte, hogy akkor írják alá, amikor eljön az ideje.

A Fudan Egyetemmel az Orbán-kormánynak egyébként a világ 40. legjobb egyetemét sikerül Magyarországra hoznia a QS 2018-as listája szerint. A Times Higher Education listáján a Fudan Egyetem a 116. 

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.