Orbán Viktor Magyarországával példálózik a Human Rights Watch jelentése, amely a világszerte veszélyben lévő emberi jogokról írt

2019. január 18., 18:43

Szerző:

Bizonyos értelemben ez az emberi jogok sötét ideje, az autokraták és a jogsértők előtt ott a lehetőség, hogy megragadják a hatalmat – kezdi felvezető írását Kenneth Roth, a Human Rights Watch (HRW) nevű nemzetközi jogvédő szervezet ügyvezető igazgatója, amelyet a hvg.hu szemlézett.

A HRW vezetője a példák között Donald Trumpot, Vlagyimir Putyint, Recep Tayyip Erdogant, valamint Orbán Viktor magyar kormányfőt is ide vette a maga „illiberális demokráciájával”.

A bevezető után a HRW az Európai Unióról elsősorban azt emeli ki, hogy ugyan a migrációs nyomás csökkent az EU külső határainál, a tagállami populista vezetők továbbra is riogatnak a menekültekkel. A jelentés szerint ezen országok, köztük Magyarország migrációval kapcsolatos álláspontja aláássa az EU erkölcsi helyzetét. Itt a jelentés megemlíti a Magyarország ellen indult EU-s vizsgálatokat, kötelezettségszegési eljárásokat is.

Általában Magyarországról leírják, a Fidesz radikálisan jobboldali politikával nyert újra választást, de Európában több helyen is bevándorlás- és menekültellenes, populista jobboldali politizálással nyertek választást pártok. A részletes országjelentés pedig egy mindenre kiterjedő ismertető Magyarországról és az emberi jogokról.

Várniuk kell
Fotó: Bojkovszky Péter

A HRW jelentése szerint a kampány alatt a kormánypárt képviselői – köztük Orbán Viktor is – többször nevezték Soros ügynökeinek a civileket, a politikai ellenfeleket és az újságírókat. Megjegyzik, a lejárató kampányt a Fidesz nem csak a kampányban használta, a választási győzelem után is folytatták, a célkeresztben továbbra is a menekültek, a civil szervezetek és a politikai ellenfelek, a kampány terepe pedig a kormánybarát média.

A jelentés szól a júniusi alkotmánymódosításról is, amivel Magyarország bezárt, ekkor mondták ki ugyanis többek között, hogy idegen népesség nem telepíthető be az országba.

Vagyis nem kaphat menedékjogot az, aki olyan országon keresztül érkezik, ahol nem volt kitéve üldöztetésnek és nehezítettek a menedékjogi szabályokon is.

Felidézik még a Stop Soros-törvénycsomagot, a civil szervezeteket sújtó bevándorlási különadót (amit az érintettek nem fizetnek), a CEU elüldözését, a gyülekezési törvény módosítását, ami több jogot ad a rendőröknek a tüntetőkkel szemben, valamint azt, hogyan bánnak a menekültekkel a határon, ahol éheztetik és verik őket.