Nincsenek jól fizetve az orvosok – ismerte be Orbán Viktor, majd állította, mindent megtesznek, hogy megfizessék őket

2020. május 25., 15:30

Szerző:

Ismét ellenzéki kérdésekre válaszolt a miniszterelnök a parlament hétfői ülésén.

Több ellenzéki képviselő is nekiment a kormányfőnek, a fő téma természetesen a koronavírus-válság és annak kezelése volt.

A Jobbik elnök-frakcióvezetője azt javasolta a miniszterelnöknek, menjen el egy hónapra közmunkásnak. Úgy véli, az nem siker, hogy 200 ezer embernek csak közmunkával tudnak állást biztosítani. Egyúttal szorgalmazta, legyen Mészáros-adó.

Az Országgyűlés plenáris üléseJakab Péter a parlament ülésén, május 25-én
Fotó: Bruzák Noémi

Orbán Viktor válaszul ismertette a munkahelyvédelmi számokat. Szerinte Magyarország egy veszélyes és nagyon nehéz időszakon van túl. Sikeresen védekeztünk, az ország megfeszítette erejét, hogy megvédje több tízezer ember életét. A Jobbik munkáját minősíti, hogy vészhelyzetben nem számíthat rájuk az ország, ezért már „zsugorülésben” vannak,  

„a daliás idők menetelését már a jobbikos törpejárás jellemzi. Ehhez gratulálok.”

– fogalmazott Orbán.

Az MSZP-s Harangozó Tamás elsősorban a gazdaságvédelmi intézkedésekről kérdezett. A 330 ezer munkanélkülit és a Szent János Kórház COVID-osztályán dolgozók fizetéscsökkenését a Budapest-Belgrád vasúttal hozta párhuzamba. Mit üzen ezeknek az embereknek?  - kérdezte a politikus.

Az Országgyűlés plenáris üléseHarangozó Tamás a parlament ülésén, május 25-én
Fotó: Bruzák Noémi

Válaszában Orbán Viktor bejelentette, június elsejével kifizetik az egészségügyi dolgozóknak beígért bruttó 500 ezer forintos támogatást. „nem túl szívderítő ugyanazt a dolgot kétszer elmondani”, ennek ellenére elismételte, az eddigi gazdasági intézkedések eddig egymillió embert értek el. Hozzátette, neki nem esik nehezére gratulálni Szlovákiának, amiért ott 30 ember hunyt el a koronavírusban. Ami pedig a munkanélküliséget illeti:

mindenki három hónapig álláskeresési járadékot kap, ezt követően kell csak a kormánynak beavatkoznia.

A Párbeszédes Szabó Tímea Kásler Miklósról érdeklődött, pontosabban arról, miért nevezte teljesítményét a miniszterelnök történelminek, hiszen nem volt éppen zökkenőmentes a védekezés. A politikus egyenesen kijelentette, többen haltak meg a járvány alatt a miniszter utasításai miatt, mint ahányan magában a járványban. Mondandója végén pedig megkérdezte: meddig marad posztján Kásler Miklós?

Az Országgyűlés plenáris ülése Szabó Tímea az Országgyűlés plenáris ülésén, május 25-én
Fotó: Bruzák Noémi

Orbán válaszában elmondta: Kásler Miklós fog arról dönteni, meddig marad miniszter. (A törvények szerint erre nincsen mód, lemondani is csak akkor tud, ha azt benyújtja a miniszterelnöknek és az elfogadja – A szerk.)

Az operatív törzsnek tovább kell működnie, Pintér Sándornak kell vezetnie és „jól van ez így, maradjon is így”, és talán már kedden benyújtják a rendkívüli jogrend megszüntetéséről szóló törvényjavaslatot. Az egészségügyet át kell világítani, felkészültté akarják tenni, hogy egy világjárványra is természetes üzemmódban tudjon működni. „Ha nem Kásler a miniszter, akkor bajban lett volna az ország, sokkal többen haltak volna meg” – jelentette ki Orbán Viktor, kiemelve, míg Európában „az egész egészségügyi világ szunyókált”, Kásler elsőként hívta össze azt a testületet, amelyik eldöntötte, hogy védekezni kell, ezért, mondta Szabónak,

„mindannyian, ideértve önt és az idős rokonait, köszönettel tartoznak Kásler professzor úrnak”.

Lukács László György (Jobbik) az egészségügyért felelős minisztert bírálta és szintén azt a kérdést tette fel a miniszterelnöknek: mit tervez Kásler Miklóssal?

Az Országgyűlés plenáris ülése
Fotó: Szigetváry Zsolt

Kijelentette: ha nem Kásler Miklós állna az Emberi Erőforrások Minisztériuma élén, nem 109 ezer forintot vinne haza egy Covid-osztályon dolgozó ápoló 200 órányi munka után, nem ürítettek volna ki annyi kórházi ágyat és nem rúgtak volna ki kórházigazgatókat a járvány közepén. Hozzátette: ha más vezetné a tárcát, nem állna az ország a legrosszabbul a visegrádi országok között a halálozásban.

Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. május 25-én
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában újra köszönetet mondott Kásler Miklósnak azért,

mert időben megérezte, megértette és átvitte a kormányon azt a felismerést, hogy súlyos járvány várható, amely ellen időben kell fellépni. Rámutatott arra is, hogy ha nem is tökéletesen, de elismerésre méltóan sikerült átállnia az oktatásnak a digitális működésre, amelyet szintén Kásler Miklós tárcája felügyel.

„Ez nem a Jobbik, hogy aki nem tetszik, azt elküldjük - fogalmazott -, aki jól végzi a munkáját, azt megtartjuk”.

Arra kérte a képviselőt, ne tegyen javaslatokat az egészségügyi teendőket illetően, miután egy vállalkozása azzal foglalkozik, hogy a Magyarországon kiképzett orvosoknak külföldre viszi. 

„Nem kevesebbről van szó, mint hogy mi kiképezzük az orvosokat, megpróbáljuk őket megfizetni.

Nem mondom, hogy jól vannak fizetve, ez messze lenne az igazságtól. De mindent megteszünk, hogy megfizessük őket. 

És jön néhány vállalkozó, és elviszi őket külföldre dolgozni. Rendben van, szabad vállalkozás van. De utána feláll a parlamentben, és tanácsokat ad nekünk az egészségügyben, ez talán mégiscsak több a soknál” - fogalmazott Orbán.