Orbán megkapja az ultimátumot, 19-én leállhat az ország

2019. január 6., 09:22

Szerző:

Egy héten belül kiderül, folytatódik-e az eredetileg a rabszolgatörvény ellen indult, de gyorsan Orbán- és kormányellenessé fejlődött tiltakozáshullám. A szakszervezetek ugyanis kedden adják át követeléseiket a miniszterelnöknek, akinek öt napja lesz, hogy döntsön. Ha nem enged, jön a sztrájk és az országot megbénító tiltakozás.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnök a szombati tüntetés egyik szónokaként olvasta fel a követeléseket:

  • a rabszolgatörvény eltörlését,
  • tisztességes munkáért tisztességes bért,
  • a sztrájktörvény módosítását, a sztrájkjog visszaadását,
  • emberi nyugdíjkorhatárt és normális megélhetést biztosító nyugdíjakat.

Kordás öt napot adott a kormánynak, hogy felállítsa a szakszervezetek sztrájbizottságával tárgyaló delegációját. Ha ez nem történik meg, akkor országos munkabeszüntetés, útlezárások jönnek, és ennek felelősségét egyedül Orbán Viktor viseli – közölte. 

Szűcs Tamás, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének vezetője a színpadról arra biztatott, békés demonstráció keretében álljon le az ország. Azt reméli, hogy az először egy miskolci tüntetésen elmondott kívánságát minél kevesebbszer kell megismételnie, és tényleg jönnek a tettek – vagyis, az országos sztrájk.

A beszédekben volt egy kis bizonytalanság, hogy sztrájkot vagy az országot megbénító demonstrációhullámot helyeztek kilátásba, mivel azonban 19. szombat, a sztrájknak nem látszik sok értelme. Egy országos sztrájk megszervezése amúgy is hosszabb folyamat, rengeteg egyeztetést igényel, ráadásul a sztrájktörvény is rengeteg korlátozással nehezíti egy kiterjedt sztrájk megrendezését. Így 19-én demonstrációra számíthatunk, országos sztrájk pedig legfeljebb később. 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.