Orbán Viktor: két hétre kijárási korlátozás lép életbe, az idősek csak 9 és 12 óra között mehetnek vásárolni

2020. március 27., 07:58

Szerző:

Kijárási korlátozást vezetnek be Magyarország egész területére március 28. és április 11. között – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban.

Két héten keresztül az otthonokat, lakóhelyeket csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából lehet elhagyni.

A kormányfő arról beszélt, hogy "elviselhető módon" próbálják elválasztani az időseket a fiataloktól. Az élelmiszerboltok, drogériák, patikák, piacok esetében olyan speciális szabály lép életbe, hogy

a 65 év felettiek 9 és 12 óra között látogathatják ezeket az üzleteket. Ebben az időszakban más nem mehet be ezekbe, vagyis az ennél fiatalabbak nem mehetnek boltba, patikába, drogériába ilyenkor.

 

A Magyar Közlönyben ma reggelre meg is jelent a rendelet, ám az oldal teljesen lefagyott, a kormány honlapjára azonban kitették.

 

  • Nyilvános helyeken másfél méteres távolságot kell tartani.
  • Vendéglátó üzletben az ott foglalkoztatottak kivételével tartózkodni tilos.
  • Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés is alapos indok, ezek folytathatók, de a résztvevőknek ugyanúgy 1,5 méteres távolságot kell tartaniuk egymástól.
  • Napi fogyasztási cikkeket meg lehet venni élelmiszerboltban, drogériában, állateledel-boltban, benzinkútban, dohányboltban, de aki 65 évnél fiatalabb, csak 12 óra után mehet be ezekre a helyekre.
  • Temetés, esküvő szűk körben lehetséges.
  • Fodrászhoz, manikűröshöz el lehet menni.

 

Az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján legutóbb négy napja hangzott el, hogy alaposan mérlegelni kell, mikor lenne szükség kijárási tilalom elrendelésére, súlyosan befolyásolná a lakosság életét. Előzőleg pedig, múlt szombaton az hangzott el, nincs tervben ilyesmi, az eddig intézkedések, az üzletek, szórakozóhelyek nyitva tartásának korlátozása, az otthoni oktatás elrendelése elegendőnek tűnnek, kevesebb a magyar az utcákon, mint korábban.

Orbán ezt megerősítve most azt mondta, „az eddigi korlátozások eredményesek voltak”, a járvány kitörése előtt a kontaktusszám félmillió felett volt, és „a magyarok fegyelmezetten a társadalmi érintkezések méretét tizedére csökkentették”.

 De a csökkenés most megállt, a további előmozdítására pedig életbe kell léptetni a kijárási korlátozást.

Orbán, hangsúlyozta, „ez nem kijárási tilalom, amikor egy légy sem repülhet ki”. A kijárást lehetővé tévő alapos okok között van, hogy a gyerekeket be lehet vinni az iskolák ügyeleteire, ahol ötfős csoportokban vigyáznak rájuk, az önkormányzatok is kijelöltek ilyen célra óvodákat, ezekhez is ki lehet menni.

Ki lehet menni a szabadba, csak tartsanak egymás között a távolságot az emberek, kérte Orbán.

Ám az szabálysértés, ha az emberek ezt nem tartják be. „Nem az a feladat, hogy dresszírozzuk az embereket. Azt kell elnyernünk, hogy meglegyen az együttműködés. A rendőröknek segíteniük kell az embereket, hogy betartsák a szabályokat, cél nem a kikényszerítés”, mondta, ugyanakkor 

szükség esetén  akár 50 ezer forintos büntetés is kiszabható.

 

 

Tegnap 12:53

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.