Orbán, Kaczyński: A demokrácia isten kegyétől függ

Egyes kormányok Keleten igyekeznek meglovagolni a tömegek csömörét és hosszú időre bebetonozni a saját hatalmukat. Ehhez a partvonalra szorítják az olyan zavaró tényezőket, mint az alkotmánybíróság, állami ellenőrzés alá vonják a közmédiát, és úgy tüntetik fel, mintha a demokrácia isten kegyétől függne – írja Dalos György a Neue Zürcher Zeitung című svájci lapban publikált vendégkommentárjában.

2016. március 1., 09:23

A Berlinben élő író és történész szerint mintha Európának nem lenne amúgy is elég baja, kilógnak a magyarok és a lengyelek, ám a két jó barátot a sok közös történelmi emlék dacára jó pár dolog el is választja.

Dalos szerint a fenti törekvések élharcosa Orbán Viktor, és legjobb tanítványa a jelek szerint Kaczyński lesz. Igazából azonban itt nem egyenlő felek összefogásáról van szó. Lásd például, hogy ha Kaczyński támadja Merkelt, az fejfájást okoz Berlinben. Ha Orbán teszi ugyanezt, az inkább öngólnak számít.

Csakhogy az aszimmetria kontinentális méretekben jelentkezik. Az EU-t nemcsak egy-két hatalomra jutott összeférhetetlen alak gyengíti, hanem egy sor mély gazdasági és szociális különbség is. Kérdés, hogy ha ekkora eltérések vannak a tagállamok között, sokáig fenn tud-e maradni egy ilyen politikai közösség.

Ha az unió nem akar összeomlani, akkor vissza kell találnia ahhoz, hogy a békét, a szabadságot és a jólétet csak közösen tudja szavatolni, és ez vonatkozik Magyarországra és Lengyelországra is.

(Forrás: Szelestey Lajos/Klubrádió)

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.