Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Orbán az egyetlen miniszterelnök, aki nem esett át nemzetbiztonsági ellenőrzésen

2017. május 7. 13:34

Nem válaszolt érdemben Pintér Sándor belügyminiszter arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor átesett-e valaha nemzetbiztonsági átvilágításon.

Demeter Márta független országgyűlési képviselő Zsarolható-e a miniszterelnök? címmel intézett kérdést Pintér Sándor belügyminiszterhez.

Pintér egyoldalas írásbeli válasza megtekinthető az Országgyűlés honlapján (.pdf). A belügyminiszter öt bekezdésben egyszer sem írja le, hogy Orbán Viktor átesett volna nemzetbiztonsági átvilágításon. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény értelmében „a miniszterelnök nemzetbiztonsági ellenőrzését nem kell kezdeményezni” – fogalmaz Pintér.

A belügyminiszter levelében azt is rögzíti, hogy a kormányfő nemzetbiztonsági ellenőrzés, személyi biztonsági tanúsítvány valamint titoktartási nyilatkozat és felhasználói engedély nélkül is megismerhet minősített adatokat.

Demeter Márta az Index szerint közölte: „nincs semmi garancia arra, hogy a miniszterelnök személyével kapcsolatban nem merül fel nemzetbiztonsági kockázat, vagy hogy ne lenne zsarolható”. Demeter ezért újra kérdezi a belügyminisztert, egyúttal javaslatot tesz arra, hogy az ellenőrzés alól mentesülő körnek is át kelljen esnie nemzetbiztonsági ellenőrzésen. A rendszerváltás óta egyébként Orbán az egyetlen olyan kormányfő, aki nem esett át ellenőrzésen, mivel a többi miniszterelnök korábban mind betöltött olyan pozíciót, amely során átvilágították őket.

A nemzetbiztonsági bizottság elé vinnék Orbánt és Gyurcsányt

Gyurcsány azzal vádolta meg Orbán Viktort, hogy az orosz állam titkos információkkal zsarolja őt, de ezt az állítását egyelőre semmivel nem bizonyította.

Az MSZP emiatt kezdeményezi, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága hallgassa meg Orbán Viktor miniszterelnököt és Gyurcsány Ferenc DK-elnököt, korábbi kormányfőt. Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető a kezdeményezést azzal indokolta: a volt miniszterelnök azzal vádolta meg a jelenlegi miniszterelnököt, hogy az orosz állam titkos információkkal zsarolja őt. Ez olyan állítás, amit bizonyítani kell, hiszen az ügy hatással van az ország szuverenitására - tette hozzá. Ha ez az ügy "megáll", akkor annak jogi következményekkel kell járnia a jelenlegi miniszterelnökre, de az állítást bizonyítani is kell - mondta.

A Fidesz erre úgy reagált: az MSZP-nek és Gyurcsánynak a belső háborúit egymás között kell rendeznie.