Operatív törzs: Péntektől az éttermek zárt tereibe is bemehetnek a vendégek, maszkban fognak felszolgálni a pincérek

2020. május 28., 13:29

Szerző:

Magyarországon nem magas a koronavírus-fertőzés miatti halálozások száma a lakosságszámhoz képest - mondta a Szent László Kórház infektológus főorvosa a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

A friss számokat már reggel közzétették:

Szlávik közölte, hogy  a halálozások és a betegség előfordulása Magyarországon a környező országokéhoz hasonló mértékű.

Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de miután a betegség hosszú lefolyású, még sokan vannak intenzív osztályon. Jelenleg is ápolnak olyan beteget, aki már 4 hete van lélegeztetőgépen – mondta a szakember.

Szlávik János kitért arra, hogy a gyerekek esetében a fertőzés enyhe lefolyású, tíz év alatti gyereknél nem tapasztaltak súlyos tüneteket.

A hidroxiklorokin magyarországi alkalmazásával kapcsolatban Szlávik János közölte, hogy a legújabb tudományos eredményeket figyelemmel kísérve úgy döntöttek, nem kezdenek beteget hidroxiklorokinnal gyógyítani itthon.

Hozzátette: mivel nincs törzskönyvezett gyógyszer a koronavírus ellen, azok a terápiák, amelyeket eddig alkalmaztak, korábbi - elsősorban kínai - tapasztalatokon alapultak. Azt mondta: a járvány elején az egyik maláriagyógyszer hatóanyaga valóban szerves része volt a koronavírus-fertőzés terápiájának, "nagyon sok betegnél alkalmaztuk, sikerrel".

A főorvos közölte, azokat a mellékhatásokat, amelyeket az idős, szívbeteg embereknél megfigyeltek, Magyarországon egy esetben észlelték, és ez elenyésző ahhoz képest, hány beteg kapta ezt a gyógyszert. Szlávik János úgy fogalmazott, "valószínű, hogy csak olyan betegeknél alkalmazták, ahol nem alakult ki mellékhatás".

Péntektől be szabad menni a fővárosi éttermek belső tereibe, fogadhatnak vendégeket a budapesti szálláshelyek, és a sportrendezvények, valamint a nemzeti parkok szabadtéri bemutató létesítményei is látogathatók - közölte Kiss Róbert alezredes. Mint elmondta, megjelent a Magyar Közlönyben a fővárosi védelmi intézkedések következő üteméről szóló kormányrendelet; ennek értelmében

a vendéglátóhelyek belső részében a tartózkodás, a megrendelt étel fogyasztása megengedett,

de a dolgozóknak a vendégek által látogatott területeken maszkot kell viselniük, és be kell tartani a védőtávolságot. Emellett fogadhatnak vendéget a fővárosi szálláshelyek, kinyithatnak a játszóterek is.

Egy másik kormányrendelet lehetővé teszi szabadtéri rendezvények - többek között sportrendezvények, kulturális rendezvények, színházi előadások, kiállítások, cirkuszi előadások - megtartását, de nem zárt helyen tartott zenés, táncos rendezvényen is tilos azonban továbbra is részt venni - mondta az alezredes.

Mindezzel együtt azt kérik, hogy csak egészséges emberek látogassák a rendezvényeket.

Tudatta, hogy 1653-ra nőtt azok száma, akik vállalták, hogy elektronikusan ellenőrizze a rendőrség, betartják-e a velük szemben elrendelt hatósági házi karantén szabályait. A mobiltelefonra telepíthető alkalmazásnak jelenleg 953 aktív felhasználója van. Szerdán 573 hatósági házi karantént rendeltek el, így az érvényben levő korlátozó intézkedések száma 11 525 - tette hozzá.

A járvánnyal összefüggésben elkövetett bűncselekmények száma 402-re emelkedett, ebből 107 esetben rémhírterjesztés, 29 esetben közveszéllyel fenyegetés, 128 esetben csalás, 21 esetben járványügyi szabályszegés miatt indítottak nyomozást.

Eddig 80 embert hallgattak ki gyanúsítottként.

 

 

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.