Operatív törzs: Emelkedik a járványgörbénk, még felszálló ágban van Magyarország

2020. április 19., 11:11

Szerző:

Lakatos Tibor ezredes a vasárnapi operatív törzs tájékoztatóján jelezte, nagyon nyugodt és kiegyensúlyozott a forgalom, egyedül Hegyeshalomnál van most 30 perces torlódás a személyforgalomban.

146 ezer embert ellenőriztek már a határokon a lezárások óta, akik Magyarországra akartak jönni. Egyre kevesebb az ide érkező személy, ezért a kötelezően elrendelt házikaranténok száma is csökken, már 12 ezer alatt van a jelenlegi személyek száma.

Közel 9 ezer házi karantén szabály ellenőrzést végeztek tegnap óta, és csak 30 szabálytalanságot tapasztaltak. Hétvégén nagyobb számban szegték meg a kijárási korlátozást az emberek, több mint 1200 volt, 496 főnél helyszíni bírság, közel 500 személyt fel kellett jelentenünk.

Müller Cecília országos tisztifőorvos elmondta,

a fertőzöttek közel 80%-a nagyon enyhe tünetekkel esik át a betegségen és kiemelte: már 250 ember gyógyult van.

Fontosnak tartotta kiemelni, hogy aki lélegeztető gépre kerül, még mindig van remény, sokkal többeket meg tudtak így menteni, mint amit eleinte gondoltak.

Sajnos tegnap óta 17 új elhunyt van Magyarországon, eddig ez a legmagasabb szám 24 óra leforgása alatt.

Nő az elvégzett tesztek száma, már 46 ezer darab fölé ment.

Jelenleg 784 ember van kórházban a koronavírus miatt, és közülük 61 fő van lélegeztetőgépen.

A figyelmünket a fokozottan kockázatos társadalmi csoportokra irányítjuk (idősek otthona, idős társadalmi rétegek).

1035 idősek otthona van Magyarországon, egyelőre 18-ban van koronavírusos beteg, azaz nem nőtt a fertőzött intézmények száma, de egy-egy intézményen belül a terjedés halad.

Újra felhívta a figyelmet arra a tisztifőorvos, hogy az idősek csak a legszükségesebb mértékben hagyják el otthonukat, legfeljebb egy rövid sétára menjenek ki. A fiatalok számára a mentális egészség megtartása érdekében érthető a mozgás, de csak egyedileg végezzék, ne csoportosan. Futás, biciklizés, séta a szabadban javasolt, lehetőleg minél távolabb az emberektől. A kültéri sportolás rizikófaktora csekély.

Hazatérés után váltsunk ruhát, a sportruházatot is mossuk ki. 

 

Noha enyhe mértékben, de emelkedik a járványgörbénk, még a felszálló ágban van Magyarország, ezért a súlyosabb megbetegedések száma is több

– válaszolt egy újságírói kérdésre Müller Ceclia.

A nagyobb/hosszabb hajúak mossanak gyakrabban hajat és párnát, mert a haj sok pollen szemcsét tartalmaz/köt meg, és visszafertőzi az allergiásokat, így ezt is célszerű bevetni – javasolta egy másik kérdésre a tisztifőorvos.

Változatlanul igaz, hogy Budapest és Pest megye a legérintettebb - mondta Müller Cecília.

Az idős otthonok és a betegek ápolását végző kórházak azok a területek, ahol konkrétan meghatározták a fertőzöttek számát. A jelenlegi szabályos és korlátozás mellett kordában tarthatóak ezek a helyek, a lakók és a személyzet, mondta Müller. Egyéb gócpontról nem tudunk - zárta szavait.

Jelenleg zajlik a második mintavétel a Pesti úti idősek otthonából származó lakók esetén, az eredmények talán holnapra elkészülnek – jelezte a tisztifőorvos.