Operatív Törzs: egy fiatal nő a kilencedik koronavírus-fertőzésben elhunyt személy, minimalizálják az orvos-beteg találkozókat

2020. március 24., 11:04

Szerző:

Láthatjuk, hogy az új eszközök beszerzése folyamatos azért, hogy megóvjuk embertársaink életét – jelentette be Lakatos Tibor. A rendőrezredes szerint már a tegnap megérkezett egészségügyi védőfelszereléseket a rendőrség és más hatóságok eljuttatták a kórházakba azért, hogy valamennyi, az intenzív ellátásban résztvevő egészségügyi dolgozó megfelelő védelemben részesüljön.

Lakatos beszámolt azokról a csalókról, akik pénzt próbáltak kicsikarni főként idősekből, hatósági személynek kiadva magukat. Ezzel kapcsolatban már 14 eljárás indult, 16 esetben pedig a rémhírterjesztők ellen indítottak eljárást.

Lakatos azt is elmondta, 4207 ember van hatósági karanténban, csak egy nap alatt több mint 3 ezerszer ellenőrizték őket, és már 177 esetben észleltek szabálytalanságot, 24 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 137 fővel szemben pedig feljelentést tettek.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
Fotó: Koszticsák Szilárd

Lakatos szerint az üzletek nyitvatartási idejét érintő szabályokat is sokan áthágják, ezért ismételten felhívta a figyelmet a járványügyi intézkedések betartásának fontosságára. A határokon a rendőr ezredes beszámolója szerint nincs már torlódás, folyamatos az ellenőrzése ugyanakkor azoknak, akik belépnek az országba.

Kedden újabb 20 igazolt fertőzött beteget regisztráltak, ezzel Magyarországon 187-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, eddig összesen 9-en haltak meg a koronavírus miatt mondta Müller Cecília országos tisztifőorvos. 

A kilencedik elhunyt egy fiatalabb nő, aki számos krónikus megbetegedésben: szív-és keringési rendellenességgel küzdött és anyagcsere betegségben is szenvedett. 

Müller Cecília ismét kiemelte, hogy a vírus bárhol jelen lehet, és jóval magasabb a fertőzöttek száma, mint a kimutatott megbetegedéseké. Megköszönte mindenkinek, aki betartja a hatóság tanácsait és önkéntes karanténba vonult. 

Praktikus tanácsokkal is szolgált a tisztifőorvos. Az eddigi adatok alapján a várandósság nem jelent magasabb kockázatot, Müller ugyanakkor hozzátette, hogy maga a várandósság megváltoztatja a szervezet működését, immunrendszerét, éppen ezért őket is különösen védeni kell. Kéri őket, hogy ne menjenek közösségbe, inkább használják az infokommunikációs eszközöket. Mossanak gyakran kezet, ne nyúljanak a szájukhoz, rendszeresen szellőztessenek és naponta fertőtlenítsenek. 

Elkezdődött a háziorvosi ellátás racionalizálása. Ennek célja, hogy az orvos-beteg és a betegek egymással való találkozást minimalizálják,

jelentette be Müller. Szerinte az egészségügyben dolgozó krónikus betegek, például cukorbetegek olyan kockázati csoportba tartoznak, akikre ugyanúgy vigyázni kell, mint a 65 éven felüliekre. Éppen ezért őket is, ahogyan az idősebbeket, ki kell vonni a közvetlen orvos-beteg találkozásokból, így telefonos konzultációval, agy más módon vehetnek részt a munkában.

Koronavírus - Az operatív törzs sajtótájékoztatója
Fotó: Bruzák Noémi

Ezeken a helyeken, járásonként, illetve kerületlenként a betegellását módosul. Ez azt jelenti, hogy az akut, légúti betegek számára kialakítanak egy külön részleget, őket fizikailag is elkülönítik a többi betegtől. Ezzel a közeljövőben találkozhatnunk az alapellátás szintjén, mondta az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília szerint Magyarország lépéselőnyben van. „A járvány természete az, hogy a terjedése oly módon történik, hogy egy fertőzött személy 2-3 másik személynek tudja átadni.

Magyarország előnyösebb helyzetben van, mert időben 2-3 hónapot nyertünk, a megelőző intézkedésekkel lassítani tudjuk a vírus terjedését”,

mondta Müller. 

Lakatos újságírói kérdésre elmondta, a honvédelmi irányítócsoportok a lakosság ellátása szempontjából fontos vállalatoknál működnek, és egyelőre csak felügyelik, védelmezik ezeknek a vállalatoknak, közüzemeknek, közüzemi szolgáltatóknak a működését. 

Háromszorosára nőtt az intenzív ellátóhelyek száma

- közölte Müller Cecília. A Járvány most már a tömeges megbetegedések felé vezet. 

A laboratóriumi vizsgálatok indokoltságát az egészségügyi ellátó dönti el, a háziorvos, a járványügyi központ és egy infektológus, mondta Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos szerint aki az ő véleményük alapján gyanúsnak minősül, annál minden esetben megtörténik a vizsgálat.

Számos felmérés, becslés és nagyon sok fikció van jelen a közvéleményben és a szakirodalomban egyaránt. Nem kívánunk találgatásokba bocsátkozni, pontos időpont nem mondható.

Újságírói kérdésre, hogy meddig tarthat a járvány, a tisztifőorvos annyit mondott:

Azon vagyunk, hogy a rendszabályokkal, amelyeket meghoztunk, a járványt ellaposítsuk, kevesebb legyen a megbetegedések száma és ne terheljük az ellátórendszert.

Lakatos Tibor szerint gyelőre elegendőek a jelenlegi kórházi kapacitások. A rendőrezredes kiemelte, hogy a járvány lassításának célja érdekében még egyszer kéri a szabályok és hatósági ajánlások betartását, egyúttal megköszönte az ebben hivatásuknál fogva, vagy éppen önkéntesen résztvevők áldozatos munkáját.

 

 

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.