Hadházy Ákos szerint milliók mentek el álképzésekre

2019. december 18. 18:12 - szerző: 168 Óra

Adventi hétvégéken, napi tíz órában, napi hatszázezerért, ismeretlen témában, néhány napos teljesítési határidővel tartottak képzéseket uniós pénzből a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. munkatársainak. Bár a rendőrség szerint sem tudni, mit képeztek, hányan vettek rajtuk részt és az sem bizonyítható, hogy tényleg megtartották a karácsonyi órákat, a nyomozást gyorsan meg is szüntették – írja a hvg.hu.

A meglehetősen gyanús képzések miatt Hadházy Ákos tett feljelentést a BRFK korrupciós és gazdasági bűnözés elleni főosztályán. A független országgyűlési képviselő azonban november végén arról kapott határozatot, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint nem állapítható meg bűncselekmény.


Fotó: MTI/Soós Lajos

A meglepő történet 2015 végén kezdődött, néhány héttel azelőtt, hogy lezárult a 2007–2013-as Európai Uniós támogatási ciklus. Aki projekteket akart lepapírozni, annak december vége volt az utolsó időpont, amikor ezt még meg tudta oldani. Pontosan ez történt a DFT Hungária Kft. és céghálója, valamint az uniós pénzeket elosztó Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. között. Karácsony előtt néhány nappal több szerződést is kötöttek. A milliós szerződések mindegyike a munkatársak képzésére vonatkozott, az aláírás után néhány nappal gyorsan le is zavarták őket.

A DFT Hungária Kft.-ről idén márciusban a 444.hu írta meg, hogyan tartottak erősen kamugyanús képzéseket, illetve sokszorosan túlárazott programokat uniós pályázati pénzből, önkormányzatoknak.

Hadházy Ákos feljelentésében négy gyanús decemberi képzést sorolt fel, amelyeket a Széchenyi Programiroda rendelt meg:

  • A Humán Aspektus Kft. 22 fő, közelebbről meg nem nevezett, 4 napos képzésére 2,5 millió forintért (napi 600 ezer forintért) szerződött.
  • A DFT Hungária Kft. 8X4 napos, meg nem nevezett képzést tartott 20 895 000 forintért (napi 650 ezer forintért).
  • Az Agenda Projektház Kft. meg nem nevezett témájú képzést végzett 3 csoportnak 4 napon keresztül 8 millió forintért, 2015. december 11. és 15. között összesen ötven főnek, azaz csoportonként 660 ezer forintért.
  • Szintén az Agenda Projektház Kft. 17 millió forintért 8 csoport részére, 4 napon keresztül (napi 550 ezer forint) 170 fő részére tartott, meg nem nevezett tematikájú képzést.

Eszerint december közepén, adventi hétvégéken, napi tíz órában, napi hatszázezerért, összesen több tízmillióért tartottak ismeretlen képzéseket több száz embernek. Mindezt úgy, hogy a szerződés aláírása és a teljesítés között mindössze néhány nap telt el. A képzések előzetesen becsült értékét az ajánlattevők több esetben fillérre eltalálták.

Az ügyben folyt nyomozás viszont megállapította, hogy

  • A DFT-Hungária Zrt. 2 millió 626 800 forintért 2015. december 15-én szerződést kötött „projektmenedzsment képzésre”, amit nyolc nap múlva is kis fizettek nekik.
  • Az Agenda Projektház Kft. ugyanezen a napon állított ki teljesítési igazolást vezetőképzésről 7 980 000 forintról, ami hat nap múlva a számlájukon is volt.
  • Szintén az Agenda Projektház Kft. az év utolsó hetében, december 21-én teljesített még egy projektmenedzsment képzést 17 millióért, amiért 28-án kapták meg a pénzt.
  • A DFT-Hungária Zrt. pedig 20 895 000 forintos pályázatot nyert EU-s támogatások folyamatát áttekintő képzésekért, ezt a szerződést viszont végül nem kötötték meg.

Hadházy Ákos szintén feljelentést tett egy úgynevezett iratdigitalizálás című projekt miatt is, amelyben 400 irattartónyi iratot 25 millió forintért kellett beszkennelni. A feladatra csak a DG-DIGITAL Kft. adott ajánlatot, amely szerinte színlelt közbeszerzési eljárás gyanúját veti fel. A rendőrség szerint ebben sem történt szabálytalanság, mert a szakvélemény megállapította, hogy reális volt a piaci ár.