Segélykiáltás: a Veszprémi Petőfi Színház társulata azt kéri, ne nevezzék ki újra a jelenlegi igazgatót

2019. augusztus 31., 15:12

Szerző:

UPDATE

A Veszprémi Petőfi Színház társulati tagjainak a közleménye szerint az alábbi nyílt levél hamisítvány. Erről ebben a cikkünkben olvashatnak bővebben.

 

Nyílt levélben fordult a veszprémi polgárokhoz és az igazgatói pályázatról döntő bizottsághoz a Veszprémi Petőfi Színház Társulata, amelyben az előző évek problémáinak felsorolása után azt kérik, hogy a város, illetve a bizottság ne szavazzon újra bizalmat a jelenlegi színházvezetésnek – írja a Veszpresszó.

A lap információi  szerint az igazgató ma délután négy órára rendkívüli társulati ülést hívott össze.

Oberfrank Pál igazgató ellen nemrég bejelentést tett a társulat egyik színésznője, akit állítása szerint az igazgató egyszer nem hagyott távozni az irodából. Az igazgató viszont – ahogy a 444 megírta – hamis tanúzás miatt perel. Az ügyben a rendőrség jelenleg személyi szabadság megsértése miatt nyomoz.

Fotó: Facebook

A levél szövege így hangzik:

„Nyílt levél, minden veszprémi polgárhoz!

Kedves Veszprémiek!

Ez a levél egy segítségkérő levél... Egy sokszor becsapott, semmibe vett, szakmai és emberi mivoltában megalázott társulat utolsó segélykiáltása!

Egy társulaté, a Veszprémi Petőfi Színház társulatáé!

Valószínűleg sokan csodálkoznak, hiszen a külvilágban szinte mindenki azt látja-gondolja, hogy a színházban minden rendben. Azonban Mi, akik ott dolgozunk – legyen szó bármilyen munkaterületről –, már évek óta tapasztaljuk a fentebb említett sérelmeket a saját bőrünkön, napi szinten. Többször fordultunk már segítségért különböző társadalmi, szakmai fórumokhoz éppúgy, mint a fenntartónkhoz. Sajnos nem sok sikerrel!

Ezért fordulunk most a nyilvánossághoz, és kijelentjük:

A JELENLEGI SZÍNHÁZVEZETÉSSEL NEM TUDUNK, ÉS NEM IS KÍVÁNUNK EGYÜTT DOLGOZNI!

Sajnos ez a vezetés az utóbbi öt évben folyamatosan rombolta a dolgozók önbecsülését, naponta alázta meg a 20–30 éve ott dolgozó kiváló színházi szakembereket. Olyan rendelkezéseket hozott, amelyek megtiltották az addig jól működő, ezeréves színházi szokásokat, elsilányítva a családias légkört és biorobottá próbáltak tenni mindenkit. Ennél a vezetésnél az adott szó becsülete semmissé vált, naponta változtatták meg a belső fórumokon megbeszélt és jóváhagyott dolgokat, és az ellenkezőjét kérték számon. Sok esetben megengedhetetlen hangnemben és stílusban tárgyaltak a dolgozókkal, a tisztelet és a megbecsülés legkisebb jele nélkül. Sok, általuk kreált szabályt, rendelkezést akartak a Munka törvénykönyve és a fenntartó háta mögé bújva, ezekre hivatkozva, jogtalanul bevezetni. Elhallgattak vagy későn közöltek olyan információkat, melyek a társulat tagjait érintették, vagy fontosak lettek volna sokak számára.

Sorolhatnánk még a napi szintű problémákat, nem beszélve a színészház megszüntetéséről – mellyel családokat sodortak kilátástalanságba –, vagy a szakszervezet ellehetetlenítéséről – hogy a dolgozók érdekeit senki se védhesse –, vagy az egyik neves színészünk sérelmére elkövetett durva beavatkozás tényéről, melyben jelenleg is folyik a rendőrségi vizsgálat –, de talán ennyi is elég.

A felsorolt sérelmek hatására szinte mindenki a folyamatos stressz, szorongás állapotában van. Többen ezekre visszavezethetően betegedtek meg, évtizedes szakemberek mondtak fel, vezető színészek hagyták el a teátrumot, tervezők, rendezők szereztek rossz tapasztalatokat a vezetőség szavahihetősége, megbízhatósága tekintetében. Tömegessé vált az elvándorlás. Volt, hogy a munkaerőhiány miatt a működés is veszélybe került, de a közönség ebből nem észlelt semmit, hiszen az elkötelezett szakemberek ekkor is megoldották a 'lehetetlent'!

EZ AZONBAN MÁR NEM TARTHATÓ TOVÁBB!

Elfogyott a türelmünk, nem akarunk nap mint nap gyomorgörccsel Thália szentélyébe belépni!

Napokon belül új vezetést választ a kijelölt testület. Bízunk abban, hogy nem a jelenlegi kap bizalmat újabb 5 évre. Jókedvet, örömet, felszabadultságot, újra egy nagy-családot akarunk! Ezt azonban csak egy másik, emberibb, igazabb, szeretetteljes vezetőséggel tudjuk elképzelni.

Tisztelt Bizottság, akik majd döntenek a sorsunkról, sokunk jövőjéről!

Bízunk a józan, humánus, szakmailag megfontolt döntésükben, és reméljük, hogy a Veszprémi Petőfi Színház nem egy önmagát mérgező, belülről rothadó, hanem újra egy kívül-belül egészséges, ragyogó gyümölcs lesz, amelyet az igényes veszprémi közönség örömmel kóstol meg!

A Veszprémi Petőfi Színház Társulata”