Elmarad a nyelviskoláknál az őszre várt fellendülés

2020. szeptember 5., 16:48

Szerző:

A nyelviskolák azt remélték, hogy ősszel behozhatják az év eleji kiesést, a számításaik nem jöttek be. 

A nyelviskoláknak és a nyelvvizsgáknak a március és május közötti a legerősebb időszak, a korlátozások azonban ezt nagyon visszavetették. A legtöbben nem készültek fel arra, hogy online üzemmódra kapcsoljanak, és bár zökkennőmees az online oktatás még sincs annyi tanuló, amennyire számítottak - írja a Világgazdaság. 

“Látható némi konszolidáció a tavaszhoz képest, de egy átlagos évhez viszonyítva nagyon erős a visszaesés. Már látjuk, hogy szó nincs a nagy tavaszi kiesés utáni visszalendülésről a következő hónapokban” – mondta a Világgazdaságnak Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. Hozzátette, hogy akiket mentesítettek a nyelvvizsga-kötelezettség alól, azok eltűntek a tanfolyamokról és a vizsgákról is.

A felvételihez szükséges nyelvvizsga visszavonásának hatására sok középiskolás úgy döntött, hogy nem csinálja meg a vizsgát. 

Ekkor jött be a koronavírus, ami miatt az év közepére az ágazat egy része csődközelbe került, sok helyen kényszerültek elbocsátásokra. Mivel az idén végzett hallgatók nyelvvizsga nélkül is megkapták a diplomájukat – ami szintén nagy kiesés a piacnak –, a következő egy-két év végzősei is elbizonytalanodtak, és inkább kivárnak, hátha hasonló könnyítésekben lesz részük a járvány miatt.

 A fertőzöttek számának folyamatos emelkedése ráadásul azokat is elbizonytalanítja, akik egyébként tanulnának nyelvet, de a személyes oktatást részesítik előnyben a társaikkal való zárt térben ülés helyett.

A nyelviskolák piacán szokásosan az augusztus a leggyengébb hónap, de az idei még az eddigieket is erősen alulmúlta, 60-70 százalékos volt a visszaesés – mondta a lapnak Berényi Milán, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke. Általában szeptember második hetétől erősödik a kereslet, de most még a vírushelyzet is fokozódik, ezért várhatóan az élénkülés is elmarad.