Valaki nyílpuskával lövöldözi a madarakat a Fertő-tónál, de több meglőtt állatot is sikerült megmenteniük az állatvédőknek

2020. június 9., 18:29

Szerző:

Állatbarátok hívták Bodnár Ágota soproni madármentőt, hogy a Fertő tó közelében, a Rákos-csatornában két meglőtt madarat láttak – írja a Kisalföld.

Az állatmentő egy társa segítségével az egyik ludat meg tudta fogni, de a másikat akkor nem. A nyakából állt ki a lövedék, rögtön orvoshoz mentek vele – mondta lapnak Bodnár Ágota. „Szerencsére a madár légcsöve és a nyelőcsöve is ép maradt, fontosabb szerveket nem érintett a nyíl, így könnyen el lehetett távolítani."

Egy héttel később a másik nyári ludat is megtalálták a Rákos-csatornában, majdnem ugyanott, mint az elsőt.

„Elég durva látvány volt, a hátából állt ki a nyílvessző"

– elevenítette fel az esetet az állatmentő, aki végül ezt a madarat is befogta. Szerencsére ez az állat szintén túléli a lövést, most mindkét lúd az állatmenhelyen lábadozik.

A két lövedékről időközben megállapították a Fertő–Hanság Nemzeti Park munkatársai, hogy nyílpisztolyból vagy nyílpuskából lőtték ki. A nemzeti park rendőrségi feljelentést tett.

 

 

A nyári lúd ugyan nem védett madár, de vadászati idényen kívül egyetlen vadat sem szabad elejteni. Ráadásul a Fertő tó és környéke jogilag a nemzeti park vadászterülete, ott csak a helyi engedéllyel lehetne bármit is kilőni – magyarázta a lapnak Pellinger Attila, a nemzeti park természetmegőrzési osztályvezetője.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.