A kormány hat hete nem küld járványadatokat az EU-nak, emiatt Norvégia tiltólistára tett minket

2020. július 11. 13:14 - szerző: 168 Óra

Norvégia a napokban jelentette be, hogy július 15-től több olyan ország előtt is megnyitja a határait, ahol kellően alacsony a transzmissziós ráta, annak ellenére, hogy sok helyen újra növekedni kezdett a koronavírusos esetek száma. Érdekes módon Magyarország kimaradt a felsorolásból, holott nálunk jó a helyzet, vette észre az Index.

Mint a portál írja, 

a norvég álláspont szerint azért döntöttek így, mert a magyar kormány hat hete nem szolgáltat fertőzési adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) számára.

Vagyis még jóval a vészhelyzet hazai feloldása előtt „szoktak le” az adatok frissítéséről.

Norvégia június 15-én lazított először a korlátozásokon, akkor az egyes északi országokból érkezők mentesültek a kötelező tíznapos karantén alól, a pénteki bejelentéssel azonban azon EU-s, EGT-s és schengeni övezethez tartozó országok előtt is megnyitották a határaikat.

Ennél érdekesebb azonban az, mely államokból beutazva szükséges továbbra is a karantén:Bulgária, Horvátország, Magyarország, Luxemburg, Portugália és Románia.

A közzétett Excel-táblázat alapján Magyarország a tiltott országok közé tartozik.

Hiába látszik ugyanis, hogy az első kritériumnak bőven megfelelnénk – 100 ezer főre mindössze 0,8 megbetegedés jut, ami kiemelkedően jó adat, ennél csak Lettország áll jobban –, a pozitív teszteknél üres maradt a rubrika, hívja fel a figyelmet az Index, pont azért, mert utoljára a 22. héten küldtük el a hazánkra vonatkozó számokat.

Nem Magyarország az egyetlen, ahol az adathiányt kifogásolták a norvégok, Portugália a 24. hétig szolgáltatott adatokat, Luxemburg és Litvánia esetében pedig a múlt heti adatok hiányoztak, ezért ott a 25. és a 26. hétről származó adatok átlagát vették alapul. Ezek alapján egyébként Litvániának zöld utat adtak a beutazásra.

A külügy a portál kérdéseire azt írta, Magyarország mindig a kölcsönösség alapján jár elm Norvégia polgáraival szemben ugyanazokat az elveket érvényesítjük, mint ők Magyarországgal szemben.

Vagyis vélhetően Magyarország sem lazít a beutazási szabályokon Norvégiával szemben.