Nincs megállás a GKI szerint, tovább nőnek a lakásárak

2019. július 31., 06:39

Szerző:

Az elmúlt évek erősödése után tovább folytatódik az ingatlanpiacon a bérlők, a bérbeadók és a befektetők aktivitása, vagyis nem csak az ingatlanok értékének erősödésére, hanem az albérletárak további emelkedésére is számítani lehet a következő egy évben – szűrhető le a GKI legfrissebb negyedéves kutatásából. Folytatódik tehát a lakásárak ütemes emelkedése,

országos átlagban 4-5 százalékos, az új építésű lakásoknál 4-7 százalékos, a pesti belvárosban ugyanakkor akár 10 százalékos áremelkedésre is lehet számítani a következő egy évben.

Az ingatlanpiacot az állami mesterséges ösztönzők – például az alacsony áfa, a csok – mellett élénkíti a gazdasági fejlődés üteme, a beáramló európai uniós források, az alacsony kamatkörnyezet és a befektetői érdeklődés.

Ugyanakkor a lakossági érdeklődés némileg visszaesett, de a felmérésből nem derül ki, hogy ez összefüggést mutat-e az emelkedő árakkal. Azok körében, akik a következő egy évben biztosan elindítanak egy vásárlási vagy építési tranzakciót 23, a valószínűleg piacra lépők között pedig 9 százalékos volt a csökkenés. Éves alapon a lakástranzakcióra biztosan készülő háztartások száma némileg csökkent, míg a valószínűleg cselekvők száma nőtt. A lakossági várakozások - az április és júliusi visszaesés ellenére - továbbra is optimisták. Negyedéves alapon a lakásfelújításra és korszerűsítésre vonatkozó lakossági kilátások is kissé visszaestek, de éves alapon enyhe javulás érezhető.

A felmérés reprezentatív, a GKI vizsgálatban 112 ingatlanokkal foglalkozó cég és 1097 vállalat vett részt, a lakossági reprezentatív minta 1000 emberből állt.