Neonácik vonultak fel Budán a német hadsereg második világháborús kitörésére emlékezve - Videó

Vaskeresztek, acélsisakok, Árpád-sávok.

2019. február 9., 16:37

Szerző:

A Budai Várban megtiltotta a rendőrség a neonáci rendezvényt, ezért a Városmajorból indult a "Kitörés túra" - rendőri biztosítással - tudósított a hvg.hu. A budai parkban összegyűlt szélsőjobboldali szervezetek a német és a magyar csapatok 1945-ös kitörési kísérletének 74. évfordulóján tartottak megemlékezést.

A rendezvényen feltűnt a Betyársereg, a Legio Hungaria, valamint több külföldi társszervezet is, mint például az Északi Ellenállás, a skandináv neonácik, ukrán és bolgár szervezetek. A felvonulás útvonalának közelében antifasiszták is tüntettek, de a rendőrök távol tartották egymástól a két csoportot.

Radikális jobboldali szervezetek több mint húsz éve emlékeznek a budai Várba szorult német és magyar csapatok 1945. február 11-én történt, a Vörös Hadsereg ostromgyűrűjéből való kitörési kísérletére. A hatóságok többször betiltották az eseményt, máskor Budapest külterületén, vagy egy nyilvánosságtól elzárt helyen, magánterületen engedték csak megrendezni, tavaly azonban a budavári Kapisztrán téren gyűlhettek össze a szélsőjobboldaliak.

Hétfőn még napos idő várható, majd kedden hidegfront érkezik megélénkülő széllel, és egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Csütörtök reggelre csökken a felhőzet, és visszatér a napsütés, de a hőmérséklet csúcsértéke kissé visszaesik, 20-24 Celsius-fok körül alakul - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.