Nem kurvának álltam! Kifakadt a Jobbik alelnöke az LMP-vel való összeborulás miatt

2018. október 5., 11:34

Szerző:

Furcsa módon éppen a kormánypropaganda eszközévé tett Figyelő hetilap online kiadásában, az MTI tolmácsolásában jelent meg először az a kiszivárgott levél, amelyben a Jobbik elnökségének feloszlatását és tisztújító kongresszus összehívását kezdeményezte Volner János, a Jobbik alelnöke. A politikus azt vette zokon, hogy szerinte a jelenlegi pártvezetésnek „senki nem adott felhatalmazást a liberális-balközép pártokkal történő összeborulásra”.

Volner – aki egyben a párt országgyűlési képviselője – a Jobbik választókerületi elnökeinek és szervezőinek címzett levelében azt írta: a Jobbikban most zajló folyamatoknak az égvilágon semmi közük nincs az általa által is támogatott néppártosodáshoz.

A képviselő legfőbb gondja, hogy a Jobbik elnöke és elnökhelyettese minden eddiginél erősebb szövetséget kíván kötni „az önmagát alapító nyilatkozata szerint liberális, balközép pártként meghatározó, aktuálisan az önfelszámolás útján haladó LMP-vel”. Az ökopárt és a Jobbik egyébként az utóbbi időben valóban egyre intimebb udvarlásba kezdett egymás irányába.

Volner János
Fotó: MTI/Kovács Attila

Volner a pártvezetés szemére vetette azt is, hogy a „szabadkőműves spekuláns, Soros György” szervezeteivel és a DK-val szövetkezik.

A politikus szerint a Jobbik katasztrofális állapotban van: a tagság jelentős része kilépett, polgármestereinek fele, sok önkormányzati képviselője távozott, elüldözték a párt legnépszerűbb női politikusát, Dúró Dórát (aki Toroczkai Lászlóval és a Jobbik szélsőséges szárnyával saját pártot alapított Mi Hazánk Mozgalom néven).

„Bocsánat, de én nem kurvának álltam! A Nemzet ügyeiben nincs és nem is lehet alku!” – fogalmazott velősen a Figyelő által idézett levélben a politikus.

Volner szerint a parlamenti frakció hitehagyott, csakúgy, mint a párt vezetői, hiszen Vona Gábor és Gyöngyösi Márton is arról beszélt egy-egy interjúban, hogy teljesen reménytelennek látja a Fidesz leváltását.

Frissítés: Volner körlevelére már reagált is a párt igazgatója, Szabó Gábor. A választókerületi elnököknek és szervezőknek címzett levelet Ander Balázs tette közzé Facebookon. A megfogalmazott vádakat, miszerint a Jobbik túlságosan nyitott az együttműködésre az LMP-vel, Szabó tagadja. Mint írja, a levél valótlanságokat állít, és még azt sem döntötték el, az önkormányzati választásokon összefognak-e a párttal, melyet Volner oszló hullának nevezett, „pedig ezt szeretné néhány jobbikos szervezet”.

Szerinte a Jobbikban minden a legnagyobb rendben, aki pedig nem ezt állítja, az azokat szolgálja, akik „minden eszközzel meg akarják akadályozni a Jobbik talpraállását és újbóli erősödését.”

„Sajnálom, hogy János nem vett részt sem az elmúlt 2 országos választmányi ülésen, sem az elmúlt két kongresszuson, mert így akkor lehetősége lett volna álláspontját, nem csak az elnökségi ülésen, hanem a küldötteknek is elmondania, és mi is cáfolhattuk volna az itt leírt igaztalan vádakat, hatékonyabb módja lett volna az álláspontja kifejtésének, mint olyan körlevelet megírni, amely pillanatokon belül a fideszes sajtónál landol. A Jobbik parlamenti frakciója ma délutáni ülésén áttárgyalja majd a kialakult helyzetet” - fejezi be levelét Szabó Gábor.