Negyedmilliárddal drágul a Magyar Zene Háza tervezése, Tiborcz István volt üzlettársa 17,5 milliárdért építi meg

2018. szeptember 19., 13:17

Szerző:

Egy lendülettel 740 millió forintról 1051 millió forintra, egymilliárd forintra drágult a budapesti Városligetben felépítendő Magyar Zene Háza tervezése – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. Ez 42 százalékos áremelkedést jelent – írja a Zoom.

A Városligeti Ingatlanfejlesztő és a japán tervezőcég, a Sou Fujimoto Architects Inc. közötti szerződésnek ez már az ötödik módosítása. A tájékoztatásban a drágulást azzal magyarázzák, hogy az előző módosításban megrendelt áttervezési feladatok közül “az energetikai rendszer áttervezésében történt alapadat változtatás miatt a gépészet áttervezéséhez a 4. számú Módosításban meghatározott határidőhöz képest hosszabb tervezési idő szükséges”.

Az áremelkedés pikantériáját az adja, hogy a 4. szerződésmódosítás értelmében a Sou Fujimoto Architectstől azért rendeltek áttervezéseket, hogy a projekt olcsóbb legyen.

A zeneházat a Magyar Építő Zrt. építi meg, 17,5 milliárd forintért. Ez a cég Paár Attila milliárdos érdekeltsége. Paár Tiborcz István korábbi üzlettársa, aki rendszeresen nyer hatalmas közbeszerzéseket, egyebek mellett ők dolgoznak a 190 milliárdos Puskás Stadionon is. 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.