Navracsics akkor nem lesz miniszter, ha nem akar

Orbán Viktor állítólag már utalt arra, hogy milyen átalakításokat tervez a kormányban, amennyiben megnyerik a választásokat. A spekulációk szerint Navracsicsnak, Lázár Jánosnak, Rogán Antalnak Balog Zoltánnak és Pintér Sándornak biztos helye lesz a harmadik Orbán-kormányban is. Állítólag kétharmados kormányzásra senki nem készül a Fideszből, de stabil kormányzásra igen. Orbán ezen kívül konszolidációs pályaívet képzel magának, államférfihoz illő gesztuspolitizálással.

2014. január 11., 18:33

Amennyiben a Fidesz megnyeri a választásokat, a harmadik Orbán-kormányban Navracsics Tibor léphet Martonyi János helyére annak ellenére, hogy közte és a miniszterelnök között olykor voltak viták alkotmányjogi szakkérdésekben, írja a

Népszabadság. Orbán Viktor azonban mindvégig tudatában volt annak, hogy igazságügy-minisztere „európai intellektualizmussal” rendelkezik, és komoly felkészültséggel.

A miniszterelnök környezetében reális esélyt látnak arra is, hogy az igazságügy-miniszter lehet Magyarország uniós biztosa Fidesz-győzelem esetén, Andor László távozása után. Navracsics azt mondta, még nem beszélt a kormányzati munka folytatásáról Orbán Viktorral.

Kormányzati spekulációk szerint Varga Mihály nemzetgazdasági, Lázár János kancelláriaminiszteri, Rogán Antal fejlesztési miniszteri poszt várományosa lehet, Balog Zoltán pedig –aki a miniszterelnök teljes bizalmát élvezi – humáncsúcsminiszter, „szűkebb” tárcával. Az igazságügyi poszt még nyitott. Pintér Sándor belügyminiszterrel is elégedett a miniszterelnök, a honvédelmi tárcával összefüggésben viszont a borsodi fideszes Mengyi Roland nevét hallani Hende Csaba helyett.

A lap forrásai szerint Orbán Viktor a szabadságharcos attitűd helyett konszolidációs miniszterelnöki pályaívet képzel magának, és államférfihoz méltó gesztuspolitizálásra készül. Azt mondják, Orbán elvárása volt a választójogi rendszer módosításakor, hogy az a 2014-es győztes számára ne biztosítson kétharmadot, viszont stabil kormányzást igen.

10:56

Európa háborúba sodródásától tart, az európai parlamenti választások tétje pedig, hogy hány voksot kapnak a háború- és hány voksot a békepárti erők – többek között erről értekezett Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök szerint Magyarországon a békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz, aki a baloldalra szavaz, a háborúra adja a voksát.